hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kocsis az „önös gyurcsányi politikát” okolja
Háborús logika

2011. 08. 25.
Az MSZP-SZDSZ-kormány vezetőinek felelősségét hangoztatja Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója, akit az MVM-es tevékenységéért kétmilliárd forintos kár okozása miatt gyanúsítottak meg. Az ügy érdekessége, hogy a Hagyó Miklós bukásában jelentős szerepet játszó menedzser „viszonvádjai" beleillenek a kormánypártok elszámoltatási politikájába, miközben köztudott: ősszel tárgyalja a parlament Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyét.

A magyar politikai elitben sokan két lehetséges okra vezetik vissza az MSZP drámai bukását a 2010-es választásokon: Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének társadalmi sokkhatására, illetve Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes büntetőügyére, aminek következtében a korábban balliberális fellegvárnak tartott Budapesten tömegével fordultak el a szavazók a korruptnak tartott MSZP-től, az SZDSZ pedig egyenesen megszűnt létezni.

Hagyó Miklós máig tartó vesszőfutásában kiemelkedő szerepet játszott, hogy a volt főpolgármester-helyettes látványosan konfrontálódott Kocsis Istvánnal, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) vezetőjével, aki számos kormány alatt töltötte be stratégiai, nemzetbiztonsági védelem alatt álló cégek vezetői posztját. Egy, az akkori helyzetet jól ismerő fővárosi vezető úgy fogalmazott: „Miklós nem mérte fel pontosan, hogy kivel készül háborúzni." Az összecsapás oka városházi forrásaink szerint egészen egyszerű volt, azt kellett dűlőre vinni, hogy ki az úr a háznál, ki is diszponál valójában a BKV forrásai felett?

Ma már sajtótörténeti emlék, hogy az összeütközés időszakában Kocsis István korábbi, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezetői székében eltöltött időszakából kétesnek tartott ügyekről kerültek ki dokumentumok vezető lapokhoz és hírportálokhoz. Sőt, a Kocsist követő MVM-es vezetők feljelentést tettek ismeretlen tettes/tettesek ellen különösen jelentős nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!