hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iskolabiznisz

2011. 08. 19.
Egy nebuló iskolakezdése alapesetben 20 ezer forint körül mozog, melybe „kínai árakon" még a tornacucc és az iskolatáska beleférhet, de az ebédbefizetés már biztosan nem. A legnépszerűbb dekorációnak idén a Verdák és a lovak számítanak a tanszerek világában, csak ezekre átlagosan 3-5 ezer forintot költünk gyerekenként.

Egy háromgyermekes édesanya elmondása szerint szülőtársaihoz hasonlóan a családjának mindig a nyári hónapok kiadásai jelentik a legnagyobb terheket. „Idén már nem is utaz tunk el nyaralni, csak két gyermekünket táboroztattuk, hogy legyen pénzünk a szeptemberi iskolakezdésre, különösen, hogy az egyik gyerkőc most lesz első osztályos - meséli a hölgy, hozzátéve, hogy a tetejébe még két-két hét fizetés nélküli szabadságot is igénybe kellett venniük, hogy párjával felváltva őrizhessék a gyerekeket.

Az iskolakezdést sokan csak családi összefogással tudják megoldani. Akiknek nem tud segíteni a rokonságuk, azok egyes önkormányzatoktól és munkáltatóktól iskolakezdési támogatást is igénybe vehetnek, de a pénzintézetek is szívesen hiteleznek a családoknak. A Somogyi Takarékszövetkezetnél lapunkat úgy tájékoztatták: iskolakezdési hitelakciójuk augusztus 1- jétől szeptember 30-ig tart. Jellemző, hogy a családok az iskolakezdés környékén értesülnek a pontos kiadásokról, és csak azután döntenek a hitelfelvételről. Évek óta mérsékelt azonban az érdeklődés az iskolakezdési hitelakciók iránt, tekintve, hogy az érintett családok amúgy is el vannak adósodva, ha másért nem, a karácsonyi hitelfelvétel miatt, ami az ügyintéző szerint messze a legkeresettebb szezonális hiteltermékük.

A taneszközök és tankönyvek kínálatában óriási ár- és minőségkülönbségek jellemzik a piacot. Magyarországon a nagy áruházláncok és a kínai piacok a fő beszerzési területek, noha a plázák írószerboltjaiban is találhatunk iskolatáskát 1500 forintért vagy kínai színesceruza-készletet 240 forintért - az más kérdés, hogy mindegyik ceruza egyforma színnel fog, azaz sehogy. Hagyományosan a leendő elsősök szüleinek a legdrágább az iskolakezdés, majd ahogy haladunk felfelé a korlétrán, az egyetemi-főiskolai tanulmányok kerülnek a legtöbbe. Becslések szerint egy átlagos magyar egyetemista, illetve főiskolás több mint 70 ezer forintot költ el havonta. Ez az összeg lényegesen nagyobb lehet, ha a hallgató költségtérítéses képzésben vesz részt, illetve ha családjától külön él. A takarékszövetkezet ügyintézője alternatív lehetőségként említette felsőoktatási viszonylatban a diákhitelt, valamint a cafeteriarendszerben a munkáltatók által nyújtható iskolakezdési támogatást. Egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók szülőnként maximum 23 400 forinttal támogathatják. Ez az összeg nagyjából megfelel az egy tanulóra jutó idei beiskoláztatási költségeknek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!