hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik arcai

2011. 08. 05.
A Republikon Intézet a Jobbik parlamenti munkáját vizsgáló elemzése alapján ellent­mondásos kép alakul ki a párt profiljáról. A törvényjavaslataikban egy önmagához képest mérsékelt, konstruktívnak látszatni igyekv jobboldali, konzervatív párt képét mutatják; a vitaparlamenti mŐfajokban ellenben egy határozottan kormányellenes és olykor radikális párt benyomását keltik, míg a napirend utáni felszólalásaik egyértelmŐen a szélsjobboldali pártok retorikáját idézik.

Pusztán a törvényjavaslatokat áttekintve a Jobbik egy erősen rendpárti, a kormány gazdaságpolitikáját osztogató irányból támadó, némileg populista pártnak tűnik, amely azonban messze áll attól a fajta radikalizmustól, ami retorikájában megjelenik. Érdemes megjegyezni, hogy azokat a szakpolitikai javaslatokat, amelyeket a Jobbik kelet-magyarországi fórumokon és polgármesterei által szorgalmaz, a párt frakciója az Országgyűlésben már korántsem kezelte ilyen kiemelten. Érdekes „többfejűségre” utal az is, hogy a Jobbik legismertebb politikusai egyáltalán nem kezdeményeznek törvényjavaslatokat – miközben a Jobbik volt a legaktívabb ellenzéki párt, több törvényjavaslatot nyújtottak be, mint a két másik ellenzéki párt összesen.

Napirend eltti radikalizmus

A napirend előtti felszólalásokban a Jobbik radikálisabb és a kormánnyal szemben kritikusabb: e felszólalások elsősorban a jelenlegi és nem a korábbi kormányok ellen szólnak.
A volt szocialista kormányok csak viszonyítási pontként jelentek meg, a Fidesz–KDNP-kormányt az elődök rossz politikájának folytatójaként bemutatva. A Jobbik elsősorban a kormány megszorító intézkedéseit kérte számon, de számos alkalommal beszéltek a kormány átfogó gazdaságpolitikájáról – az általuk kívánatosnak tartott irányról kevesebb szó esett.
A felszólalások negyedében a Jobbik által fontosnak tartott „értékek” és ügyek jelentek meg: a párt napirend előtt beszélt a Képíró-ügyről, a melegfelvonulásról, a Tom Lantos Intézet megalakításáról és a demográfiai krízisről.
Ezekben az ügyekben a párt a legradikálisabb arcát mutatta meg, ugyanis ezekben a felszólalásokban a Jobbik képviselői nyíltan cigányoztak (Vona Gábor a roma gyermekekről mint szociális és kulturális háttér nélkül felnövő, „potenciális bűnözőkről” beszélt) és zsidóztak (Tom Lantosról mint „magyargyűlölő, cionista, csaló szélhámosról” beszéltek). Ezeket a felszólalásokat ráadásul jellemzően a Jobbik vezető politikusai mondják el: Vona Gábor, Dúró Dóra, Balczó Zoltán.

Napirend utáni szélsségek

A kevesebb nyilvános figyelmet kapó napirend utáni hozzászólások során a Jobbik retorikája még szélsőségesebb: a napirend előtti felszólalásokban sugalmazott, „sorok közötti” utalásokat explicit kifejezések veszik át. Napirend után a Jobbik politikusai mind témában, mind nyelvhasználatban egészen szokatlan beszédeket tartanak: olyan stílust és kifejezésmódot jelenítenek meg, ami elsősorban a szélsőjobboldali portálokon ismert. A felszólalások mintegy egytizede nyíltan antiszemita, gyakori a kirekesztő, esetenként uszító fogalmazás. Itt a legaktívabb a párt parlamenti munkája: a tavaly tavaszi és őszi ülésszak alatt a felszólalások 60 százalékát mondta jobbikos képviselő, ez az arány a 2011 tavaszi ülésszakban 75 százalékra emelkedett.
Fröcsögéseik rendre következmények nélkül maradnak: sem a levezető elnök, sem a kormány képviselői nem reagálnak ezekre a beszédekre (kormányzati reakció mindössze három esetben érkezett, de egyik sem kritizálta a nyelvhasználatot vagy a témafelvetést). Július 11-én botrány lett abból, amikor Novák Előd antiszemita kijelentést tett az egyházügyi törvény vitájában, ám ez a nyelvezet már hónapok óta jelen volt a parlamentben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!