hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kioktatják a tanárokat
Sztrájkra készülnek a pedagógusok is

2011. 06. 09.
Pedagógussztrájkkal kezdődhet az új tanév, amennyiben nem sikerül az oktatási államtitkárságnak és a pedagógus szakszervezeteknek egymással megegyezniük. A múlt vasárnapi tiltakozó demonstrációra adott kormányzati reakciók egyelőre nem túl biztatóak.

Az öt legnagyobb pedagógus szakszervezet felhívására mintegy 15 ezer oktató gyűlt össze az ország minden tájáról a múlt hétvégi pedagógusnapon, hogy ünneplés helyett tüntetéssel tiltakozzanak a szakképzés és a közoktatás tervezett átalakítása ellen. Szerintük nem szabadna nélkülük dönteni az intézmények államosításáról, a központi bérfinanszírozásról és létszámgazdálkodásról, a pedagógusok munkaidejéről, bérezéséről és nyugdíjazásáról. Az átalakítások következtében várható intézménybezárások és elbocsátások különösen aggodalommal töltik el a szakmabelieket: számításaik szerint rövid úton 30-40 ezer pedagógus kerülhet az utcára. Elfogadhatatlannak tartják a tankötelezettségi korhatár 16 évre való leszállítását is, mivel így nem biztosítható a szakképesítés megszerzése, különösen, hogy a szakképzés a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe került, amit ők elleneznek. A tüntetők az oktatási államtitkárságnak címzett petíciójukban 10 százalékos béremelést is követeltek.

A demonstráción a szakszervezeti vezetők egyebek mellett elmondták: tíz év alatt 40 százalékkal csökkent a pedagógusok reáljövedelme, kötelező óraszámuk pedig 20 százalékkal növekedett. Elvontak sok álláshelyet, az adminisztratív feladatokat is a tanároknak kell elvégezniük. Szerintük fontos lenne, hogy ne gazdasági miniszter határozza meg a pedagógusok kötelező óraszámát, illetve rossz iránynak tartják, ha az oktatásra csak úgy tekintenek, mint egy költségvetési kiadásra, nem pedig olyan befektetésre, amely megtérül.

A kormánypártok reakciói elutasítóak voltak. A KDNP egyenesen elítélte a vasárnapi megmozdulást, mondván: nem szakmai, hanem politikai érdekek álltak a demonstráció mögött. A KDNP nyilatkozatában leszögezte: a szakszervezetek olyan kérdések miatt szerveztek tüntetést, amelyekről a kormány nem döntött, így azokról még nem lehet részletekre kiterjedő egyeztetéseket folytatni. Ezt hangoztatta Hoffmann Rózsa államtitkár is, aki a tüntetés előtt tárgyalt a szakszervezeti vezetőkkel, és arra kérte őket, hogy álljanak el a demonstrációtól. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pedig kifejtette: a kormánydöntéssel megvárják a nemzeti konzultáció eredményét, a pedagógusok pedig vegyenek részt az össznépi kérdőíves levélváltásban, ha szeretnék a véleményüket kifejteni. A nemzeti konzultáció - ami mellesleg adatvédelmi szempontokból is aggályos akciónak bizonyult - tudvalevően június 30-án zárul, utána feldolgozzák a beérkezett válaszokat, miközben július 16-ig működik az Országgyűlés, tehát parlamenti előterjesztés szeptember előtt biztosan nem várható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!