hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeesküvés-teóriák a romakonfliktusok okairól
Kiknek a piszkos játszmája?

2011. 05. 05.
A kormányzati szervek vizsgálják, hogy nem külföldi titkosszolgálatok állnak-e a gyöngyöspatai események mögött. Jobboldali körökben egyébként a 2001-es zámolyi roma kivándorlás - ami az akkori Orbán-kormány rossz hírét keltette -, illetve a brutális romagyilkosságok kapcsán is elhangzik az „idegen érdek" eshetősége.

A romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását követően - a nyomozói sikersztorit beárnyékolva - került fel az internetre 2009 augusztusában egy háromoldalas anyag, amely szerint Kiss Istvánt, a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét 2004 és 2008 között megfigyelte a Nemzetbiztonsági Hivatal, de két hónappal az első romákat ért támadás előtt megszüntették a szélsőséges férfi szoros felügyeletét. A másik gyanúsított, Csontos István pedig a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) „titkos kapcsolata" volt, holott a Bocskai dandárhoz való belépése előtt a Nemzetbiztonsági Hivatal átadta róla a KBH-nak azokat a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodtak, hogy a férfi kifejezetten szélsőséges beállítottságú. Az írás ráadásul azt állította, hogy a romák elleni támadások gyanúsítottjainak támogatói lehetettek, mivel a gyanúsítottak szerény anyagi körülmények közt éltek, így nem lehetett pénzük a komoly logisztikát igénylő támadások finanszírozására. Emellett a négy nacionalista férfi szellemi képességei sem tették volna őket alkalmassá arra, hogy önállóan előkészítsék és végrehajtsák a támadásokat.

Belsős a kiszivárogtató

Az akkori szakminiszter vizsgálatot indított, és bár a szerzőt nem leplezték le (vagy ez nem derült ki), az iromány adatait sem cáfolták. A Nemzetbiztonsági Iroda közleménye szerint a névtelen írás nem hivatalos dokumentum, hanem az NBH belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló „kompiláció".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!