hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Magyarország visszafejlődött”
Az Európai Bizottság mellett az Európai Tanácsban is téma a magyar demokrácia

2011. 01. 28.
Egyre több uniós fórumon és szervezet előtt állítják pellengérre Magyarországot. Lapzártánkkor éppen az Európai Tanács (ET) parlamentje csócsálta a magyar demokrácia ügyét - az előterjesztő Svédország. Ami az előzményeket illeti, a múlt héten egy svéd néppárti képviselő, Marietta de Pourbaix-Lundin monitoring vizsgálat indítását szorgalmazta, mondván: a jogállamiság, az emberi jogok, illetve a demokratikus intézmények működésének területén Magyarország csúnyán „visszafejlődött".  Ezt követően a szocialisták is felzárkóztak, és egy svájci balos képviselő, Andreas Gross hétfőn bedobta, hogy a parlament is disputáljon az ügyben.

A svájci szocialisták egyébként már másodszor akartak nekiszaladni Magyarországnak - nyáron egy néppárti felvetést tettek a magukévá, miszerint vizsgálni kellene, hogy a kettős állampolgárság megadásával Magyarország kimeríti-e a passportisation fogalmát, azaz valóban ki akarja-e terjeszteni fennhatóságát a határon túlra. Akkor Németh Zsolt külügyi államtitkár sikerrel tántorította el a Néppártot szándékától, és az ET szocialistái sem forszírozták az ügyet.

Most viszont nem volt tovább pardon, az ET közgyűlése napirendre tűzte az ügyet, ahol azonban - szemben a nyári esettel - a balos és a néppárti frakció nem pendült egy húron. Ugyanis a néppártiak nem támogatják a monitoring vizsgálatot (hiába az ő képviselőjük vetette fel), mondván: hiba lenne egy törvény (az új médiaszabályozás) alapján megítélni, hogy romlott-e az egész rendszer, vagy sem.  Pedig a svéd szocialisták vezérszónoka szerint éppen hogy nem egyetlen árva jogszabályról van szó, hanem egymáshoz kapcsolódó törvényi változásokról, amelyek megkérdőjelezik azokat az értékeket és alapelveket, amelyek alapján Magyarország tagja az Európai Tanácsnak.

Megjegyzendő, ez egybecseng számos állásponttal, például a német külügyminiszterével, aki korábban azt javasolta, hogy célszerű lenne, ha hazánk nem tárgyalhatna a keleti partnerországokkal médiaügyekről. Werner Hoyer például azt szeretné, ha a médiáról többek között Fehéroroszországgal vagy Ukrajnával az Európai Bizottság disputálna. Ugyanis, figyelmeztetett a német külügyminiszter, „az Európa nevében való megszólalás joga természetesen tartalmazza azt a kötelességet, hogy belül is tiszteletben tartsák az európai értékeket, hogy azokat kifelé hitelesen képviselhessék, és Magyarország nem föltétlenül a leghitelesebb tárgyalópartner, amikor a sajtószabadságról van szó".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!