hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Putyinnal

2010. 12. 03.
Orbán Viktor kedd délután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. Orbán első kormányzása idején kifejezetten hűvös volt az orosz–magyar viszony, ám a gazdasági kényszer felülírta a múltat. A szűkszavú hivatalos nyilatkozatokból annyit lehetett kihámozni, hogy a tárgyalások között első helyen szerepelt a Mol és a gázüzlet is.

Sem az előző kormány, sem a Mol menedzs­mentje nem tartotta szerencsésnek, sőt, üzleti körökben állítólag sokkot okozott, amikor az orosz Szurgutnyeftyegaz 2009 tavaszán megvásárolta az osztrák OMV-től a Mol- részvények 21 százalékát. A második Orbán-kormány is hasonló állásponton van: nem kívánatos, hogy a Molban megmaradjon a több mint egyötödös orosz részesedés, ezért a magyar ajánlat feltehetően úgy szól, hogy kivásárolnánk a Szurgutnyeftyegaz részvénycsomagját - mondta a Heteknek Kaderják Péter. A Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának igazgatója az Orbán-Putyin találkozót értékelve ugyanakkor hozzátette: az, hogy miből vennénk meg a pakettet, homályba vész.  Iparági híresztelések szerint a kormány a mintegy 500 milliárd forintos piaci értéknél kevesebbet költene az üzletre, az oroszoknak viszont nincs eladási kényszere.

A Mol a legnagyobb magyarországi központú regionális nagyvállalat, amely ráadásul a hazai földgázszállító rendszer száz százalékát birtokolja. Fontos magyar érdek lenne a hálózat fejlesztése, összeköttetés kiépítése a környező országokkal, az orosz gázszállítástól független, európai rendszerekbe történő csatlakozás megteremtése, de legalábbis mindennek a lehetősége. Amit viszont adott esetben jelentősen akadályozhat, ha az ezekben a folyamatokban ellenérdekelt oroszok továbbra is a Mol tulajdonosi körében maradnak. Kaderják szerint a magyar kormány a fenti helyzetből adódó esetleges konfliktustól akarja megóvni a Molt. Ez az óvás eddig annyiban merült ki, hogy a magyar fél elutasította az orosz befektető bejegyzését a részvénykönyvbe arra hivatkozva, hogy a vásárlók a mai napig nem közölték, kik a Szurgutnyeftyegaz tulajdonosai.  Ezzel együtt a kérdést úgy kell megoldani, hogy egyik fél se szenvedjen se anyagi, se presztízsveszteséget.

Az például jelentős arcvesztésnek számítana, ha az oroszok csak veszteséggel tudnának kiszállni az üzletből, ám jelenleg a Mol-részvények többet érnek, mit amennyiért az oroszok megvették az osztrákoktól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!