hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paul Lendvai a darálóban
Leleplezés vagy karaktergyilkosság?

2010. 11. 26.
A világszerte ismert Pulitzer József óta Paul Lendvai az egyik legismertebb magyar származású újságíró, aki Nyugaton is tiszteletre méltó karriert tudott befutni. Egy laptársunk állítása szerint Kádárék önkéntes informátora volt. Egykori ellenzékiekkel és Bécsben élő újságírókkal igyekszünk tisztázni, hogy e súlyos állításból mi lehet igaz.

„Paul Lendvai újságíró, a német nyelvű sajtó első számú Magyarország-felelőse a kommunista diktatúra önkéntes informátora volt" - írta november 17-ei cikkében a kormányközeli Heti Válasz (HV) internetes oldala. A nyomtatott változatból kiderül, hogy az újság Lendvai frissen megjelent könyve kapcsán tartotta szükségesnek „tényfeltáró" írása elkészítését. Lendvai az Eljátszott országom - Magyarország átalakulóban című könyvében a jelenlegi kormánypártot is éles kritikával illeti.

A HV szerint miközben megszólalásaiban az 1957 óta Bécsben élő Lendvai „rendszeresen hivatkozott és hivatkozik a rendszerrel való szembenállására, önszántából találkozott a bécsi magyar diplomatákkal, hogy a hazai ellenzéki rendezvénnyel kapcsolatos információkat osszon meg a kommunista államhatalommal. Vagy budapesti korifeusokkal beszélte meg az osztrák tévébe tervezett, 1956-ra emlékező adás hangvételét". A lap szerint Lendvai mindezt önként tette, ezért morálisan súlyosabb megítélés alá esik, mint az állambiztonság ügynökei. Karaktergyilkos állításai bizonyítására a lap dokumentumokat is közölt. A leglényegesebb részletek:

„Lendvai monopolhelyzete mint kelet-európai és magyar szakértő az osztrák tömegtájékoztatásban egyértelmű. Nemcsak szerepel, publikál, de kormányzati körökben időről-időre véleményét is kikérik. A magyar fejlődés eseményeit naprakészen ismeri, rendkívül gazdag dokumentációval rendelkezik. A hetvenes évek második fele óta pozíciója erősödött, és ezzel párhuzamosan hozzánk való viszonya is fokozatosan normalizálódott. Ez döntően Magyarország és Ausztria kapcsolatai erősödésének eredménye. Állásfoglalásaiban továbbra is szociáldemokrata töltetű antikommunizmus és szovjetellenesség érződik, de ebben a magyar szocializmus mindig különállóan, specifikusan, pozitívabban jelentkezik. Az utóbbi években általában ez a hozzáállás jellemzi magyar szakértői tevékenységét. 1981-ben igen sokat foglalkozott a lengyel problematikával. Szinte minden értékelésében a magyar fejlődés pozitívumait állította ellenpéldának. Másik kedvenc területe Románia, ahol ez a szembeállítás még pregnánsabb.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!