hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy nonszensz helyzetet teremtett

2010. 11. 26.
„Nehéz tényleges választási lehetőségekről beszélni. Így nem csoda, hogy sokan a magánnyugdíjpénztárak állomosításáról beszélnek” – nyilatkozta Orosz Dániel, az AXA-csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója a kormány nyugdíj-rendszert érintő intézkedései kapcsán. Szerinte a magánnyugdíj célú megtakarítások részleges felélése, illetve a folyó költségvetési hiánycélokra való felhasználása csupán „halvány karikatúrája” a strukturális átalakításokból eredő hatékonyságjavulásnak.

Megkezdődött a kommunikációs küzdelem a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) és a kormány között a tekintetben, hogy a pénztártagok maradjanak-e a magánszektorban. A piac mire számít?

- A piac az elmúlt napokban az átlépéssel kapcsolatos pontos információkra várt, igen nagy bizonytalanság lengte körül a témát. Elég csak arra gondolni, hogy semmilyen konkrétum nem jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az átlépő tagok vagyona milyen állami eszközkezelőhöz kerülne. További problémának tekinthető, hogy a nemzetgazdasági miniszter még a szerda délutáni sajtótájékoztató előtt bejelentette, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnik, anélkül, hogy erről a több mint 3 millió pénztári tag bármilyen véleményt fogalmazhatott volna meg. Szerintünk először a tagoknak kell - megfelelő információk birtokában - dönteni arról, hogy maradnak-e vagy visszalépnek-e, és ennek fényében lehet egy intézményrendszer jövőjéről beszélni.

A piac egészen radikális kijelentésekre is felkészült. A kabinetülést követő szerdai sajtótájékoztatón ismertetett azon rész, miszerint azok, akik maradnak a nyugdíjpénztári rendszerben, véglegesen kikerülnek az állami rendszerből, egészen sokkolónak tekinthető. Ennek értelmében a mnyp-tag után a munkáltató továbbra is fizeti a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, ugyanakkor a dolgozó sem a múltbeli, sem a jövőbeli e járulékfizetéséért nem számíthat semmilyen nyugdíjkifizetésre; a továbbiakban pedig csak a béréből levont 10 százalékos járulékkal kalkulálhat. Ez azért tekinthető nagyon aggályosnak, mivel eddig a második pillérből nyugdíjba vonuló állampolgárok nyugdíja fedezetének mintegy 75 százaléka az állami nyugdíjból származott volna (ennek fedezete az említett munkáltatói járulék), míg a fennmaradó 25 százalékát a tőkefedezeti alapon működő nyugdíjpénztári megtakarításokból finanszírozták volna. Mostantól azonban azok, akik maradni szeretnének, ebből a maradék 25 százaléknyi részből kell majd, hogy gondoskodjanak a nyugdíjukról, ami így önmagában nehezen értelmezhető.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!