hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi a tétje az önkormányzati választásoknak?
A Fidesz könnyű álmot ígér

2010. 10. 01.
Két részre szakadt az MSZP holdudvarához tartozó háttéremberek álláspontja az önkormányzati választások esélyeiről: egy részük a szocialista Armageddont várja, míg – Mesterházy Attila köre – fordulatot ugyan nem, de a vártnál kicsivel jobb eredményre számít. A tét nem kicsi, ugyanis az általános vélekedések szerint az eredménytől függ, hogy Gyurcsány Ferenc milyen elánnal indul rohamra az MSZP visszaszerzéséért. Az biztos, hogy a Fidesz nyeri az önkormányzati választásokat, mégsem tét nélküli számukra a voksolás.

Az eredménytől a jobbos politikusok személyes jövője függ a Fideszen belül. Aki bukik, arra a süllyesztő vár. Fideszes forrásaink szerint, ha csak csöppnyi mértékben is romlik az országgyűlési választásokhoz képest a Fidesz támogatottsága, akkor attól tartanak, hogy a gyengélkedő ellenzék vérszemet kaphat. Ez már csak azért sem kívánatos, mert az igazi kormányzás csak a választások után kezdődik. Az olyan érdemi döntések, mint a pénzhiányos egészségügy, a társadalmi különbségeket élező oktatás, a pénznyelő automataként működő közösségi közlekedés átalakítása még előttünk állnak. A konfliktusok elkerülhetetlenek, az ellenzéki önkormányzatok pedig a kritika melegágyai lehetnek.

2006-ban, a Gyurcsány-éra csúcsán egy sor fideszes politikus - mint példának okáért Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal és Lázár János - „merült alá" az önkormányzati szférába, hogy később éles ellenzéki retorikával növeljék saját és pártjuk népszerűségét. Ráadásul az önkormányzatok a kormánytól független pénzügyi forrást is jelentettek, illetve a párt értelmiségének, média- és kampányszakértőinek egzisztenciális bázist a szocialista éra túlélésére.

Az MSZP számára is ez a tét. Az önkormányzatok olyan „menedékvárosokként" funkcionálhatnak, ahonnét újraszervezhető a baloldal. Budapest, Szeged vagy Miskolc városvezetői székének megőrzése reménysugarat jelentene, hogy két-három év múlva visszatérhetnek a boldog szép napok a baloldal számára. A jobboldal nem titkolt célja ezért, hogy annyira tönkreverjék az MSZP-t, hogy az többé soha ne találjon magára, és a többi exkormánypárt, az MDF és az SZDSZ sorsára jusson.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!