hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Többet ehettek, mint gondolták
Ismét segített a Hites Adakozók Hálózata

2010. 09. 24.
Négymillió forint értékben osztott ki élelmiszer­-adományt a Hit Gyülekezete karitatív szervezete, a Hites Adakozók Hálózata (HAH) szeptember 11-én és 18-án a Baranya megyei Ormánságban. A hívők önkéntes adományából összegyűjtött, az árvíz- és belvízkárosultak számára létrehozott alapból mintegy négyszáz család kapott fejenként körülbelül tízezer forint értékű, jó minőségű, azonnal fogyasztható vagy gyorsan elkészíthető élelmiszert, illetve magas ásványianyag- és jódtartalmú ivóvizet tartalmazó csomagot.

Az adomány, az egyébként Magyarország egyik legelmaradottabb, magas, 30-40 százalékos munkanélküliségi aránnyal rendelkező régió öt települése között oszlott meg: Okorágon, Kákicson, Páprádon, Bogádmindszenten és Sellyén.
„Az árvízzel szemben a belvíz megemelkedése az esőzések következtében nem azonnal pusztít. Alacsonyabb lehet a víz, akár csak néhány centiméter, mégis, ami alatta van, teljesen tönkremegy. Ezért döntöttünk így, hogy ezt a nagyobb mennyiségű adományt ebbe az egyébként szegénység sújtotta és rendkívül kismértékben támogatott kistérségbe hozzuk” – mondta Kovács Sándor, a HAH ügyvezető igazgatója. Az operatív munkát a pécsi szervezet végezte, melynek vezetőjétől, Agyaki Mónikától megtudtuk, hogy a pécsi HAH nem először jótékonykodik az Ormánságban. Sellyén van egy örökbe fogadott óvodájuk is, ismerősként mozognak a környéken. „Az idei árvíz és belvíz komoly válságot okozott a családok költségvetésében. Mindent elvesztettek, amit beleforgattak a mezőgazdaságba – mondja Agyaki Mónika. Majd hozzáteszi: – Az emberek rendkívül hálásak. Dolgos, de szegény emberek kerültek bajba. Volt, aki megdöbbenve kérdezte, hogy ez mind az övé, és mind hazaviheti?” Mindezt Sellye polgármestere, Nagy Attila is megerősíti. „Ebben a térségben jó néhány családban nagyon alacsony az egy főre jutó jövedelem. Ha kapnak egy ilyen értékű adományt, az azt jelenti, hogy a család többször tud jóllakni, mint ahogy e nélkül tehette volna.”
Páprádot sajnos nemcsak a belvíz, hanem a Mecsekről két irányból is a falu felé lezúduló árvíz is sújtotta. A víz a falu házainak, udvarainak, kertjeinek és veteményeseinek mintegy harmadát öntötte el. „Olyan magasan állt a víz, hogy majdnem befolyt a csizmába – meséli egy helyi lakos, akinek a padlása a nagy esőzések előtt égett le. – Amit meghagyott a tűz, azt elvitte a víz” – állapítja meg keserűen. „Minden odaveszett, semmit sem tudunk használni. Az apróveteményes és a kukorica is teljesen odalett. Most majd meg kell venni az állatoknak is a tápot – panaszkodott egy asszony. Majd hozzátette: – Az ember mindennek örül, amit kap, nagyon jól jön most ez a segítség.”
„A csomagokat két részre kellett osztani, hogy többen, azaz szám szerint negyvenen kapjanak, és így is nehéz volt kihagyni embereket” – mondja idősebb Lőrincz János, a falu polgármestere, aki tanácsokkal látta el a segélyszervezetet, hogy melyek a leginkább rászorult családok. n

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!