hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai terror Magyar­országon
Nyilak a kampányban

2010. 03. 12.
„Amit az egész radikális világon belül többé-kevésbé tapasztalok, az az, hogy a liberális demokráciából – sőt sokszor általában véve a demokráciából is – mindenkinek elege van. És ebben a helyzetben nekünk, akik ezt a rendszert alapjaiban vetjük el, és vetjük meg, nem lehet más utunk, mint a hadiállapot kihirdetése. Nekünk úgy kell cselekednünk, hogy ahogy csak tudjuk, akadályozzuk a rendszer működését, rövidítsük továbbélését. Sokakkal ellentétben – akiket egyáltalán nem érdekelnek a mi utcai harcaink, és még kíváncsiságból sem dugják oda az orrukat  –  engem minden hatalomellenes utcai megmozdulás érdekel” – írta híveinek Budaházy György tavaly ilyenkor. Egy tévéműsorban pedig nem sokkal korábban ezt mondta: nem tekinti magyaroknak a második világháború idején elgázosított honfitársainkat.

A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg – melynek katonai szárnyát a gyanú szerint Budaházy irányította – 2007 decemberében hallatott magáról első ízben, amikor magára vállalta Csintalan Sándor brutális megverését. „Tény: vascsővel vertük meg. Azért nem kapott többet, mert ez csak figyelmeztetés volt, nem akartuk megölni, könyörgött az életéért kétségbeesve” – írta közleményében a szervezet, melynek kemény magját körülbelül harminc fő alkotja.  A szervezet által elismert másik akciósorozat során öt szocialista politikus házára dobtak Molotov-koktélt.

Balhé balhé hátán

Budaházy György az Erzsébet híd 2002-es elfoglalása óta – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) megálmodó Toroczkai Lászlóval együtt – szinte minden botrányba, illetve utcai harcba fullasztott nemzeti ünnepen, demonstráción feltűnt. Gyakran ő indította el a tömeget egy adott rendezvényről a cél felé: ez történt például 2008. március 15-én, amikor a Szabadság téri neonáci tüntetés résztvevői élén indult el a Művészetek Palotája felé „meglátogatni” az ott ünneplő Gyurcsány Ferencet; vagy október 23-án, amikor a Teve utcai tüntetés „Mocskos zsidók!”-at kiabáló résztvevőit vezette keresztül Lipótvároson a Nyugati térhez.
A Jobbik vezetőinek nyilatkozatai alapján meglehetősen ellentmondásosnak látszik a párt és a Magyarok Nyilai kapcsolata, ám elképzelhető, hogy a jobbikosok kettős kommunikációval akarják egyidejűleg megszólítani az ultraradikálisokat és a „szalonradikálisokat”. Mert miközben Vona Gábor Jobbik-elnök a napokban élő tévéadásban jelentette ki, hogy pártja nem gyűjt kopogtatócédulát Budaházy György számára, Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője a hétvégén személyesen kérleli majd a járókelőket Budaházy támogatására, a Jobbik igazságügyminiszter-jelöltje, Gaudi-Nagy Tamás pedig Budaházy védőügyvédje.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!