hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampánykonyha
Mintha egy „láthatatlan kéz” szervezné, hogy bilincs csattanjon politikai szereplők kezén

2010. 03. 12.
Egyre furcsább és ellentmondásosabb a választási kampány eszköztára: vitával, érvekkel és programok összevetésével nem lehet találkozni, miközben mintha egy „láthatatlan kéz” szervezné a háttérben, hogy bilincs csattanjon politikai szereplők kezén, házkutatások híreitől legyen hangos a sajtó.

Külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a magyar igazságszolgáltatás évekig gyűjtögető életmódot folytatott, és szép sorjában tárazta be a szocialistákhoz kötődő gyanús ügyleteket, hogy aztán egyetlen hullámban fejtse meg, és hozza nyilvánosságra valamennyit - épp a választási kampány kellős közepén. Nem véletlen, hogy sok-sok szocialista érzi úgy: az igazságszolgáltatás a győzelemre készülő Fidesz elszámoltatási céljaihoz igazodik. Persze az ügyészség és a Fidesz esetleges összjátékát mi sem bizonyítja, megeshet, hogy csupán a választási vesztüket érző szocialisták magyarázzák ezzel bizonyítványukat, illetve az is előfordulhat, hogy az ügyeket szép lassan emésztették a hatóságok, és csak a véletlenek összjátéka miatt sikerült mindegyikben épp a választások előtt eredményt felmutatni.

Persze nincs új a nap alatt, a baloldal nem először látja, láttatja az ügyészséget a legnagyobb ellenzéki párt kihúzott kardjának - például amikor a Zuschlag-ügy felgöngyölítése során napi rendszerességgel szivárogtak a hírek a nyomozás állásáról, a vádirat alakulásáról, szocialista politikusok egyből Fideszt kiáltottak. És most is kiáltanak, csak éppen nem érdekel senkit. Pedig a szocialisták szerint nemcsak az ügyészség tűnik a Fidesz-kormányzat egyik szálláscsinálójának, de a rendőrség is - az az erőszakszervezet, amelyik a korrupciós ügyekben a bizonyítékokat szállítja az ügyészségnek. Emlékeztetőül: a Fidesz tervezi, hogy visszaállítja az önkormányzatokat és a rendőrséget összefogó klasszikus Belügyminisztériumot, élére pedig az Orbán-kormány miniszterét, Pintér Sándort helyezné.

Azt a Pintért, aki ugyan felállt miniszteri székéből 2002-ben, de belügyi-rendőrségi pletykák szerint a rendőrségről soha nem vonult ki, és 2006-ig bárki is volt éppen a főkapitány, a szervezetet Pintér irányította, a szocialista Gál Zoltánnal vállvetve. Hivatalosan ezt a pletykát persze mindenki tagadja. A HVG azon állítását viszont nem, hogy az utóbbi hetekben instanciázó tábornokok maguktól csiszolták fényesre a reménybeli miniszter, Pintér kilincsét, és az állomány alacsonyabb sarzsijú tagjai is érzékelhető rokonszenvvel várják vissza a határozott vezető hírében álló egykori főkapitányukat-miniszterüket, aki jelenleg ugyan milliárdos üzletember, de közülük való. Az persze kérdés, hogy ezzel párhuzamosan önszorgalomból, túlélésük érdekében előre eleget is tesznek-e csaknem bizonyosan leendő kormányfő, Orbán Viktor elszámoltatási igényének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!