hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz titkolt programja
A „jobbközép light” vízió, és ami kimaradt belőle

Bár sokan felszínességéért és túlzott általánosságáért bírálják a Fidesz programját, mégis kirajzolódik belőle, hogy a párt vezetői mérsékelt, neokonzervatív jellegű politikát szándékoznak folytatni kormányra kerülésük után. A szocialistákkal szemben nem a nyugdíjasok és a lecsúszott társadalmi rétegek, hanem inkább a középosztály, illetve a vállalkozók támogatására helyezik a hangsúlyt. Az viszont nem világos, hogy ehhez a programhoz miért kellene kétharmados többség, hiszen ez a „jobbközép light” program sima parlamenti többséggel is végrehajtható.

A program megértéséhez két dolgot érdemes megjegyezni. A nagy állami rendszerek átalakításával foglalkozó közgazdászok a változtatások jellegét két kifejezéssel szokták leírni: a paradigmatikus reformok kifejezést akkor használják, mikor egy rendszer (például nyugdíj, oktatás, vagy szociális szféra) működésének alaplogikáját változtatják meg, ezzel szemben a parametrikus átalakítások azt jelentik, hogy egy-egy rendszer alapszisztémája nem változik, hanem egyes részelemeit próbálják megváltoztatni.

A MSZP-SZDSZ-kormány például az egészségügyet alapjaiban, paradigmatikus módon próbálta megreformálni és magánbiztosítási alapon működő rendszerré átalakítani, amely kísérlet aztán a szakma és a „nép" ellenállásán megbukott. Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje pedig az úgynevezett strukturális reformok címén gyakorlatilag mindent alapjaiban változtatna meg az ország működésében.

Egy másik megjegyzendő kifejezés az angol nyelvterületről szivárgott át a magyar közgazdászok körébe.  A bullshit sajátos angol szó, melyet visszafogott tükörfordításban marhatrágyaként ültethetnénk át a magyar nyelvbe, ha az angolszász kultúrkörben nem süketelést, nagyzolást jelentene. Az interneten a diplomamunkájukat író egyetemistáknak úgynevezett bullshit-generátort is készítettek, hogy dolgozataikhoz komolynak és nagyon szakmainak tűnő, idegen szavaktól hemzsegő, de valójában közhelyeket tartalmazó mondatokat tudjanak találni. (Például: „Megpróbáljuk innovatívan fejleszteni a szűkös költségérzékeny szegmenst", vagy „Ne felejtsük el generálni a reakcióképes szolgáltatásfelügyeletet!)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!