hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrendelésre öltek a romagyilkosok?
A politikusok további botrányokra számítanak

2009. 10. 02.
A szabad demokrata Gulyás József vezeti a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoportot, melynek tagja még az Orbán-kormány volt titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly. A Parlamentben kizártnak tartják, hogy ne legyen újabb botrány: például újabb valódi vagy áldokumentumok kerülhetnek elő, vagy egy korábbi iromány újabb oldalai.

A bizottságnak az ügy hátteréről készített jelentése várhatóan október 31-rére készül el. Eddig a vizsgálat előkészítése érdekében összeállították azoknak a dokumentumoknak a körét, amelyeknek az ismerete szükséges a tények, illetve a felelősségi körök tisztázásához. Ezután kerülhet sor meghallgatásokra és helyszíni tájékozódásra, beleértve a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) debreceni kirendeltségének meglátogatását is. Mint ismeretes, egy az internetre feltett háromoldalas iromány kapcsán került a nemzetbiztonsági bizottság elé a romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati munka minőségének kérdése.

Ficsor Ádám, akkor még polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként, szeptember 8-án vett részt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Azt követően elmondta, hogy a romagyilkosságok felderítése során a nemzetbiztonsági szervek hibákat követtek el. Gulyás József a Heteknek kifejtette: maradtak jócskán tisztázásra váró kérdések, hiszen a miniszter és a NBH megbízott igazgatója is úgy fogalmazott a bizottsági tájékoztatón, hogy a belső vizsgálat, a sorozatgyilkosság idején elkövetett hibák feldolgozása és értékelése még zajlik. „Ilyen súlyú ügyben egyébként is kézenfekvő, hogy a szolgálatok ellenőrzésére hivatott nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatot indít a nemzetbiztonsági törvény felhatalmazása alapján. Evidens egy jogállamban, hogy közérdek az ügy tisztázása. Persze a szolgálatoknak is elemi érdeke, hogy kiderüljön, mi is történt valójában, tisztán lássuk a rendszerben meglévő hibákat, feltéve - és én ebben szeretnék bízni -, hogy a politikai vezetéssel együtt új fejezetet készek nyitni a működésükben, és új bizalmi alapra akarják építeni tevékenységüket" - fogalmazott Gulyás, aki szerint a fiaskók száma elért egy kritikus tömeget.

Gulyás arra a kérdésünkre, hogy szivároghatnak-e ki újabb anyagok, azt válaszolta, ez csak egy működési zavaros területe az NBH-nak, de az új megbízott főigazgató feladata az, hogy az irányítása alatt működő testületből ne szivárogjanak ki információk, hatékonyan és a törvények betartásával, kikezdhetetlenül működjön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!