hetilap

Hetek hetilap vásárlás
BKV-karrier: Majdnem annyit keresett, mint Obama
Gigantikus kifizetések a 100 milliárdos csőddel küzdő vállalatnál

2009. 08. 16.
Nincs uborkaszezon. Az idei nyár nem múlik el botrányok nélkül a belpolitikában. A BKV humánpolitikai igazgatója közel 100 millió forintos végkielégítést kapott, majd ezt követően még másfél évig a cégnél dolgozott. Az ügy dagad.

A Budapesti Közlekedési Vállalatnál 2008 tavaszán mondtak fel Szalainé Szilágyi Eleonórának. A meg­állapodásba foglalt végkielégítési összeg több mint 86 millió forint volt, amelyet áprilisban utaltak át, a pénz mellett pedig további, mintegy 10 millió forint elmaradt prémiumot kapott. Az Antal Attilát váltó következő vezérigazgató, Balogh Zsolt azonban néhány hét múltán módosította a megállapodást, ami szerint Szalainé munkaviszonyát két évvel később, csak 2010. április 9-én szüntetik meg. Mivel a 14 hónapnyi végkielégítést és a titoktartásért járó összeget a vállalat átutalta - egészen pontosan Szalainé ezt saját maga intézte, vezetői engedély nélkül -, azt a felek visszavonhatatlannak ítélték. 2009-től az igazgatónő bére 1,2 millió forint, plusz 120 százalék prémium lett. 2008-ra 25,7 millió, 2009-re pedig 8,9 millió forintot fizettek ki neki prémium címén - írta az Index.

A botrány azóta tovább gyűrűzött, kiderült, hogy az elmúlt években több mint egy tucat olyan szerződés köttetett, amelyeknek köszönhetően 20-30 milliós végkielégítéssel távoztak a közlekedési vállalat vezetésének tagjai. A BKV ezt követően egy közleményben számolt be arról, hogy 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítésre, aminek azonban nagy része egy több mint ezer fős leépítés „kifizetésére" ment el. A BKV az elmúlt években 100 milliárd forintos adósságot halmozott fel, és szinte már csak állami garanciával kaphat hitelt.

Az ügyben egyelőre csak annyi biztos, hogy van felelős, de mindenki másra mutogat. Vizsgálatot indított a BKV és a főváros is, a vállalat vezérigazgatója pedig feljelentést is tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Az azóta elkészült - az Index által idézett - belső vizsgálati jelentés szerint egyébként Szalainé Szilágyi Eleonóra nem volt jogosult a végkielégítésre, mert akkor már hónapok óta több mint havi 200 ezer forint nyugdíjat vett fel, miközben egyébként még a cégnél dolgozott. A vizsgálat további jogsértésről is beszámolt, miszerint az igazgatónő vezetői engedély nélkül, egyszemélyes intézkedést téve utalta ki magának az összeget. Ezzel a belső szabályozási rendszer és etikai kódex több rendelkezése is sérült. A BKV könyvvizsgálója, a Deloitte Kft. 2008-ban jelezte is, hogy aktív dolgozónak fizettek végkielégítést, és javasolták az ügy felülvizsgálatát, de a vezetőség megnyugtató válaszát végül elfogadták. Szalainé a botrány következtében most valóban távozott a BKV-tól, posztjára pályázatot írnak ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!