hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Váratlanul lecsap

2009. 07. 25.
A hazánkban az utóbbi időben felbukkanó szokatlan időjárási jelenségek – forgószelek, tubák, tojás nagyságú jégdarabokat szóró esők, kamionokat borogató széllökések – akár egy új korszak beköszöntét is jelezhetnék. A meteorológusok és viharkutatók szerint, ha tényleg létezik globális felmelegedés, akkor a klímaváltozással összefüggő légköri viszonyok extrém mellékhatásaival állunk szemben. De mi van akkor, ha nincs?

Az egész Kárpát-medencén áthaladó hétvégi, pusztító vihar magja Horvátország fölött örvény-lett. A hullámzó frontrendszer így a tengerparton érte utol a napfürdőző magyarokat, és az adriai Krk-szigeten egyikük életét magával is vitte. Az időkép.hu szakemberei ismét a vihar nyomába eredtek, és többcsatornás, élő közvetítések segítségével tájékoztatták a nagyérdeműt a fejleményekről. Összefoglalójuk szerint az Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban kipattant cellák Sopronnál és Kőszegnél 10 óra körül érték el hazánkat, majd csatlakoztak a Bakonyban képződött hatalmas vihargóchoz. Ez Ajkán már pingponglabda nagyságú jeget jelentett a megrémült lakósságnak. A vonalba rendeződött zivatarlánc innen több hullámban zúdult a Balatonra, Pécsre és délután négyre porviharral, jégesővel érte el a fővárost. A legnagyobb széllökést Pestszent­lő­rin­cen mérték: 112 km/órás értékkel. A Dunán áthaladó zivatarok aztán megszórták az Alföldet, az Északi-középhegységet, és tönkretették a Tokajban megrendezett Hegyalja Fesztivált. Több település maradt hosszú órákra áram nélkül, és a hidegfront elvonultával előmerészkedő károsultak nekiláthattak a romok eltakarításának.
Állítólag előre látható volt, hogy a kánikula által túlhevített felszín és a napsugárzás magas értékei nyomán a légkörben felgyülemlett energia meg fogja bosszulni magát. Derült égből villámcsapásról azért sem beszélhetünk azonban, mert valamennyi előrejelzés már egy héttel az események előtt pontosan tájékoztatott a várható extrémitásokról.
És ha már az extrémitásoknál tartunk, a szombaton tapasztalt hőmérséklet-különbségek az ország egyes pontjai között még a meteorológusokat is megdöbbentették. Az időkép.hu hőtérképe szerint olykor több mint 26 °C volt az eltérés az ország nyugati, illetve keleti tartományai között. (Kőszeg 10,6 °C, Szeged 37 °C). A zivatarok nyomában akár 15 fokot is zuhant a hőmérséklet egy-egy településen. A szakemberek szerint mégsem ez volt az év vihara. Csak az elmúlt két hónapban több olyan társa is tombolt térségünkben, ahol a vihargócok a hétvégihez hasonló erősségűek voltak. De emlékezhetünk az Európai Parlamenti választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét letaroló, öt centiméter átmérőjű jégdarabokat produkáló zivatarra, vagy a három évvel ezelőtti augusztus 20-ai tűzijáték során bekövetkezett tragédiára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!