hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ősszel támad a vírus
Szerencsés helyzetben van Magyarország

2009. 05. 08.
A sertésinfluenza néven emlegetett új vírus okozta megbetegedések a leginkább érintett Mexikóban visszaesni látszanak, ezért sokan a járvány lecsengéséről beszélnek. A szakemberek szerint viszont valószínű, hogy a vírus emberekhez való adaptálódása még folyamatban van, és ezért nincs még világjárvány. A vírustörzs a héten hazánkba is megérkezett, de a szükséges oltóanyaggal csak a következő influenzaszezon beköszönte előtt fogunk rendelkezni.

Egy hónapja bukkant fel a sertésinfluenza-vírus emberekre is veszélyes változata Észak-Amerikában, s jóval lassabban terjedve ugyan, de Európában is felütötte a fejét, ám itt még nem volt halálos áldozata. A WHO a hatfokozatú világjárvány-riasztási skálán ötös fokozatúra minősítette a pandémia-veszélyt, miután kiderült, hogy az új vírus nemcsak sertésről emberrre, hanem emberről emberre is képes terjedni. Ugyanakkor a WHO azt is megállapította, hogy az új influenza terjedése nem a járványokra jellemző folyamatos növekedést mutatja. Ennek legfőbb oka az ÁNTSZ egyik vezető munkatársa szerint, hogy a sertés-, madár- és emberi influenzavírus kombinációjából létrejött A típusú H1N1 humán vírus még javában adaptálódik az emberekhez. „A krízishelyzet egyelőre enyhült, de ezt hivatalosan senki nem mondta ki. Arra alapoznak, hogy Mexikóban visszafogottabbá vált az elmúlt napokban a megbetegedések száma, de ez csak hetek múltával válhat bizonyossá" - állította lapunknak az illetékes.

„Bár Magyarországon még egyetlen megbetegedést sem sikerült regisztrálni, nem kerülhető el, hogy nálunk is járványt okozzon az új influenzavírus" - nyilatkozta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Közölte: az sem kerülhető el, hogy halálesetek legyenek. „Sajnos minden influenzavírus és -megbetegedés okoz haláleseteket, mert általában a legyengült szervezetet támadja meg" - magyarázta. A miniszter szerint az új influenzavírus a „normál" influenzaszezonnal egy időben, azaz ősszel érkezik majd meg Magyarországra.

Szerdán megérkezett az új típusú influenza vadvírustörzse az Egyesült Államokból Magyarországra, így megkezdődött az oltóanyag gyártásának előkészítése. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ az új vírustörzs mintáját egyidejűleg küldte el tíz amerikai laboratóriumba, valamint eljuttatta Ausztráliába, Nagy-Britanniába, Magyarországra és Oroszországba. A vakcina tömeges gyártására legkésőbb szeptember elején kerülhet sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!