hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bíróság előtt felelhetnének a holokauszttagadók
A hazugság ára

2009. 05. 08.
Csaknem minden tizedik magyar úgy gondolja, hogy a holokausztot a zsidók találták ki. Ráadásul a náci népirtás tagadóinak száma folyamatosan növekszik. Ennek ellenére - számos európai példával ellentétben - Magyarországon eddig nem tiltotta törvény a holokauszt tagadását. Pedig ezt egy 1965-ös ENSZ-egyezmény értelmében már régen meg kellett volna tennie a magyar törvényhozásnak.

A 2009. április 18-án a Budai Várban lezajlott szélsőjobboldali szervezetek által tartott demonstrációt követően felbolydult a magyar közélet. A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását javasolta Hiller István kulturális miniszter, majd Lendvai Ildikó szólalt fel napirenden kívül a parlamentben és tett ígéretet a törvényjavaslat benyújtására. „Múlt héten már többen szóltunk itt a parlamentben a szégyenről, amit a náci holokauszttagadók hoztak ránk. Akkor azt mondtuk, mindenki tegye a dolgát: az igazságszolgáltatás szolgáltasson igazságot, a Jobbikkal bármilyen kapcsolatot tartók vágják el a szálakat. Volt, ami megtörtént, volt, ami nem. (...) Bűnös módon tért ki az egyértelmű színvallás alól például a Jobbik alelnöke, amikor a holokauszt tagadásáról faggatták. Nem volt képes kiejteni a száján, hogy a Jobbik tisztában van a holokauszt gyalázatával, hogy gyászolja az áldozatokat. Ehelyett azt mondta, hogy nincs álláspontjuk a holokausztról, ezt rábízzák a történészekre."

A Fidesz elsősorban annak kiderítését tartja fontosnak, hogy a rendőrség miért nem avatkozott közbe és oszlatta fel az összegyűlt tömeget. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes a Heteknek azt nyilatkozta, hogy az utóbbi két évtized holokauszttagadóit egy kezünkön meg lehetne számolni, ezért csak egy olyan törvény meghozatala indokolt, amely nem mér kettős mércével, és minden önkényuralmi rendszer tagadását tiltja. „Ha az Országgyűlés többsége, a törvényhozás úgy véli, hogy büntetni kellene a holokauszttagadást, mi ennek nem fogunk ellenállni, csak azt kérjük, hogy azonos mérce legyen. Meggyőzhető vagyok, ha valaki úgy gondolja, hogy ebből egy is sok, ám legyen."

Az SZDSZ részéről Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes keményen kritizálta a parlamentben napirend előtti felszólalásában a Fideszt és a KDNP-t, amiért a két párt összesen 216 helyen indított közös jelöltet a 2006-os önkormányzati választások során a Jobbikkal, és az elhatárolódás azóta sem fedezhető fel véleménye szerint. Gusztos a frakciónak javasolta a holokauszttagadás büntetendővé tételét. Fodor Gábor nyilatkozata szerint ehhez mindenképpen szükségesnek tartanak egy négypárti egyeztetést és eseti bizottság felállítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!