hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vészhelyzetben a kórházak
A csőd szélén táncoló HospInvest csak a jéghegy csúcsa

2009. 04. 11.
Negyvenöt percen múlt, hogy „sürgősségi beavatkozással” sikerült életben tartani hazánk legnagyobb egészségügyi szolgáltató cégét, a HospInvest Zrt.-t. Ennyi ideje maradt ugyanis a társaságnak a csődvédelem megkérésére, miután a CIB Bank leemelte számlájáról az éppen esedékes OEP-átutalást, mintegy 1,2 milliárd forintot. A kétkedők szerint a befektetők eleve nem tisztességesen szálltak be az egészségügyi „bizniszbe”, mások viszont úgy értékelik, hogy a hazai szakmapolitika és a politikai közélet állapota is felelős a helyzetért – a cégcsoport saját hibái mellett.

„A HospInvest szakemberei számos nemzetközi példát tanulmányozva alkották meg azt az új hazai modellt, amely Európában is a legkorszerűbbek közé tartozik. A HospInvest törekvéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is elismerte, amikor 2007 októberében társtulajdonosként csatlakozott a magyar szakemberek tulajdonában álló egészségügyi szolgáltatóhoz" - áll a 2000-ben alapított egészségügyi vállalkozás honlapján. Az ismertető már nem a legfrissebb ugyan, hiszen a londoni székhelyű pénzintézet - lapinformációk szerint jelentős veszteséggel - túladott a cégben négymillió euróért vásárolt 30 százalékos részesedésén, viszont jól mutatja a céget jellemző töretlen szakmai önbizalmat. Erre kezdetben minden oka meg is lehetett a befektetőknek. A HospInvest 2004-ben vette át a kiskunhalasi Semmelweis Kórház működtetését, amely akkor évente mintegy 4,3 milliárd forintból gazdálkodott. Ez mára 3 milliárd forintra csökkent a változó egészségügyi finanszírozás miatt, ám - a cég szakmai vezetői köreiből származó információink szerint - a kórház a mai napig pluszt termel a cégcsoport számára, ezzel enyhítve az összességében jelentkező veszteségeket.

Milliárdos üzlet

Kollányi Gábor vezérigazgató, illetve cégvezető társai a kórházműködtetés know-how-járól (vagyis arról, hogy a magyar viszonyok között mégis miből származik majd a befektetők nyeresége) részleteket értelemszerűen sosem árultak el nyilatkozataikban, ám annyit tudni lehetett, hogy a költségek csökkentésében és a „vonzerő" növelésében (fű­tés­kor­sze­rű­sítés, a betegutak hatékonyabb szervezése, speciális beavatkozások és fizetős szolgáltatások bevezetése stb.) gondolkoztak. A kiskunhalasi önkormányzattal kötött, 20 évre szóló kontraktusban a HospInvest 2,5 milliárd forint értékben vállalt beruházásokat hat év alatt (ebből eddig egymilliárd forintot teljesített). A cégvezetők már akkor világossá tették, hogy kórházi hálózat kialakításában gondolkoznak. Ennek megfelelően a következő években átvették a gyöngyösi, parádfürdői, hatvani, majd az egri kórház, valamint öt rendelőintézet  működtetését - további sokmilliárdos kötelezettséget (adósságrendezést, műszerbeszerzést, ingatlanfelújítást) vállalva. Az elképzelések szerint a kórházcsaládhoz 15 intézmény tartozott volna, ám az EBRD kilépésével ezeknek a terveknek a helyébe a HospInvest életben tartásának szükségszerűsége lépett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!