hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kváziházasság
Újra nekifut a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatnak

2009. 03. 15.
Ki érti, hogy a világválság kellős közepén a kormánynak miért halaszthatatlan a melegpárok együttélési formáinak rögzítése? Rövidesen ismét a parlament elé kerül ugyanis a korábban az Alkotmánybíróság által elutasított verzióval csaknem teljesen azonos javaslat, melyet a héten talált általános vitára alkalmasnak a parlament emberi jogi bizottsága.

Miután a 2007 karácsonyán „sutyiban" elfogadott bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényben foglaltak egy részét az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította, az új szabályozás nem léphetett hatályba 2009. január 1-jén. Az Ab azért semmisítette meg a jogszabályt, mert szerintük a külön- és azonos nemű párok között is létesíthető élettársi kapcsolat „kvázi" házassági közösséget eredményez, ez pedig ellentétes a házasság védelmének alkotmányos kötelezettségével.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően kérte fel Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Ab által említett „jogtechnikai problémákat". A meleg párok érdekeit képviselő baloldal mellett maguk az érintettek is azt hangsúlyozzák, hogy az Ab határozatával egy jogalkotási kényszer keletkezett, hiszen a testület hiányolta azt a jogi szabályozást, amely a házastársakéhoz hasonló jogállást biztosít az azonos nemű pároknak.

Az átdolgozott javaslat szerint ezentúl kizárólag csak meleg párok élhetnének bejegyzett élettársi kapcsolatban, melyet anyakönyvvezető törvényesítene, és felbontására csak közjegyzői vagy bírósági úton lenne mód. Esetükben a vagyonközösség, a tartás, a lakáshasználat és az öröklési jogi helyzet a házastársakkal azonos szabályok alá esne, nem nyílna meg azonban a házasságkötés, az örökbefogadás és a névviselés lehetősége. Az élettársak - és itt már nem csak az egyneműek - közjegyző előtt tett nyilatkozattal egységes közjegyzői nyilvántartásba is bekerülhetnek. A számítógépes adatbázisba közösen kell kezdeményezni a felvételt, a törlést viszont bármelyik fél kérheti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!