hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közgazdászok háborúja
Méltánytalan, ha Argentínához hasonlítják Magyarországot?

2009. 03. 15.
Egymásnak üzengető, és olykor személyeskedő hangvételű konferencián estek egymásnak a magyar közgazdász-társadalom prominensei, akik nemhogy a gyógyírban, de még a diagnózisban sem tudtak megegyezni. Egy angol befektetési bankár sokatmondóan sok szerencsét kívánt Magyarországnak. A vitákból úgy tűnt, hogy három „mumussal" küzd a közgazdász szakma: a szókimondó fiatal közgazdászokkal, a jegybankelnökkel és Bokros Lajossal.

Bár Bajnai Gordon a mérsékelt középjobboldalinak tekinthető Ybl Klub konferenciáján azzal kezdte a mondandóját, hogy az „önámítás vége az, amire szüksége van Magyar­országnak", mégis egyfajta sikerpropagandába ágyazva értékelte a kialakult helyzetet a gazdasági miniszter. Szerinte ugyanis a kormány gyorsan reagált a válságra, például a munkaidő- csökkentéssel (a kormány egy napot áll a munkaadóknak, ha nem bocsátják el a dolgozókat, hanem oktatásra küldik őket), illetve pénzügyi forrásokat tett elérhetővé, ráadásul leginkább éppen a likviditás szűkében levő bankrendszeren keresztül, legutóbb közel kétmilliárd euró értékben. Magyarország szerinte a legproduktívabb ország a régióban, és éppen ezért és ezekért sajnálja, hogy a valósnál rosszabb Magyarország megítélése a sajtóban.

A miniszter úgy vélte, hogy akkor lesz egyedül érdemi növekedés, ha Nyugat-Európa, különösen a magyar export 27 százalékát felvevő Németország gazdasága beindul. Bajnai Gordon politikai húrokat is megpendített, mikor arról beszélt, hogy a válság Magyarországon súlyos szerkezeti problémákkal társult, a versenyképesség az elmaradt reformok miatt megromlott. A miniszter elhibázottnak tartja, hogy a politikai hatalom megszerzésének, vagy éppen meg­őr­zés­nek célja folyamatosan szembekerül az ország valós érdekeivel. Ez szerinte abban nyilvánul meg, hogy a pártok az újraelosztás növelését ígérik a társadalom támogatása megszerzésének érdekében - „teszik ezt ellenzékben és kormányon is".

Nagyon nagy baj lehet abból, ha a megoldást nem mi, hanem a piacok találják meg, mert akkor a kárunkra árazzák be a helyzetet - tette hozzá a miniszter, aki hangsúlyozta: a versenyképesség növelése nélkül olyan ördögi körben marad Magyarország, amelyben már középtávon adósságcsapdába kerülhet. A politikus közgazdász retorikába bujtatva elismerte, hogy a várakozásoknál is rosszabb helyzetbe kerülhetünk, ezért lehet, hogy a tervezettnél nagyobb kiigazításra lesz szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!