hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivégzés
A tatárszentgyörgyi dráma felelősökért kiált

2009. 02. 28.
Ha a temetésig a rendőrség nem tud eredményeket produkálni, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság áldozatainak 280 fős rokonsága veszi kezébe az ügyet. Ezt maguk a családtagok nyilatkozták lapunknak. Az eset egyébként kísérteties hasonlóságot mutat a tavaly ősszel elkövetett nagycsécsi mészárlással. A rend­őrség azonban nemcsak ezt, hanem saját munkáját is kénytelen vizsgálni. A gyújtogatást, illetve a menekülő apa és fia „levadászását" először elektromos zárlat miatti tűzként és füstmérgezésként kezelték.

„Robi nagyon rendes, családszerető ember volt, nem volt konfliktusa senkivel" - nemcsak a rokonoknak, hanem az általunk megkérdezett falubelieknek is ez az egyöntetű véleménye a tatárszentgyörgyi Csorba Róbertről, akit ötéves kisfiával együtt lőttek agyon hétfő hajnalban. ők nem hisznek abban, hogy uzsoraügy vagy valami személyes bosszú áll a tragédia hátterében.
A huszonhét éves, háromgyermekes meggyilkolt családfő szétégett házánál rendőrautó cirkál. A portán egy vakolatlan, talán vályogtéglából épült ház, körülötte a hozzátartozók fűrészelnek valamit motoros fűrésszel. Itt beszélgetünk Csorba Tiborral, az áldozat bátyjával, aki időnként sírva eleveníti fel a történteket. Szerinte az elkövetők között legalább egy helybelinek kellett lennie, ugyanis olyan erdős szakaszon közelítették meg a falu szélén álló házat, amelyet idegen nem ismerhet.

A Molotov-koktélt éjfél után dobták be az épületbe, és amint az apa kilépett az ajtón, karján Robikával, rájuk lőttek, valamint megsebesítették kislányát, a hatéves Biankát is. Tibor megjegyezte, hogy a - többek elmondása szerint jelentős késéssel - kiérkező mentőben nem volt orvos. A kisfiú állítólag azonnal, az apa pedig a mentőben, a lövések után körülbelül egy órával halt meg.

A falubeliek közül többen meg vannak győződve arról, hogy a rendőrség el akarta tussolni az ügyet. Tibor szerint a kiérkező dabasi rendőrök a tűzoltókra hivatkozva először azt állították, hogy elektromos zárlat okozott tüzet. Amikor megmutatták nekik az apa szíve alatt a testébe hatoló sörétek nyomát, az volt a válasz, hogy valószínűleg a háztetőről a tűz miatt leszakadó gerenda egyik szöge okozta. Ráadásul nem vették észre a gyilkos fegyverből származó töltényhüvelyeket, azokat a rokonok találták meg a havon. Tetézi a családtagok elégedetlenségét, hogy a kiérkező háziorvosra hivatkozva a rendőrök a halál okaként először füstmérgezést állapítottak meg és ezt is kommunikálták. Annak ellenére, hogy a halottvizsgálati bizonyítványban nem ez szerepelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!