hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kakasviadal az MSZP-ben
Kik lesznek a vesztesek a közelgő tisztújításon?

2009. 02. 28.
Ahogy közeledik az MSZP tisztújító kongresszusa, úgy növekszik a feszültség a kormánypárt sorai között. Az aggódók szerint egyre inkább a zárt ajtók mögötti paktumok és erőcsoportok közötti alkuk határozzák meg a várható eredményt. Közben a legfrissebb felmérések szerint a Fidesz népszerűségi indexe 68 százalékra ugrott, míg az MSZP-é 21 százalékra zuhant.

Az MSZP belső működéséhez ismerni kell a párton belüli tisztségviselő-választás szabályait. A kongresszuson a párttagságot a megyei küldöttek képviselik, de az, hogy egy megye mennyi küldöttel van jelen a tisztújításon, az attól függ, hogy mekkora ott a párttagság. A szavazás kimenetelét tekintve ezért kulcsszerepe van Budapest, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szocialistáinak, mivel ők lényegesen több küldöttet delegálhatnak, mint a kisebb tagsággal rendelkező megyék, példának okáért Tolna vagy Vas. A megyei vezetők személyi „javaslatai” nagyban meghatározzák, hogy küldötteik hogyan szavaznak.

A szocialisták – legalábbis eddig – arra voltak büszkék, hogy a többi párthoz képest leginkább demokratikus a választási szisztémájuk, mivel a jelentős tagságnak köszönhetően nem volt kiszámítható, hogy kik lehetnek a befutók a pártveze­tői tisztségekre. A rendszerváltás óta az MSZP vezérkara cserélődött le legtöbbször, és a legváratlanabb vezetői fordulatokat is e párt tudta produkálni.

A legutóbbi tisztújító kongresszuson az MSZP életében először fordult elő, hogy a fontosabb tisztségekért semmilyen verseny nem alakult ki, mivel a pártvezetés a konfliktuskerülés érdekében (majdnem hasonlóan tette egyébként a Fidesz is) annyira bővítette az elnökhelyettesi és az alelnöki posztok számát, amennyi jelentkező volt rá. Idén azonban már most annyian jelentkeztek be, hogy képtelenség lenne a titulusok számát bővíteni, ezért újra verseny lesz az MSZP-ben.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!