hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fordulat Képíró-ügyben
Deportált is a háborús bűnös

2007. 04. 04.
Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy véget ért a háborús bűnökkel vádolt Dr. Képíró Sándor volt csendőrszázados (kis képünkön) ellen indított eljárás. A Fővárosi Bíróság végrehajthatatlannak nyilvánította azt az 1944-es ítéletet, amelyben a volt tisztet hűtlenséggel vádolták és tíz évre elítélték. Röviddel később azonban a Legfőbb Ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ügyben. Dr. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója többek között emiatt érkezett a hét elején Magyarországra.


Efraim Zuroff Képíró Sándor lakása elűtt
Fotó: Somorjai László

Mint ismeretes, Képíró a magyar csendőrség századosaként részt vett 1942 januárjában az újvidéki razziában, amelyet „hideg napok” néven ismernek. Három napon keresztül tartott az a tisztogatási folyamat, amelynek során a településen több mint 1300 embert gyilkoltak meg. Az áldozatokat a befagyott Duna jegébe robbantott lékbe lőtték. A kivégzéseket előzetes igazoltatások vezették be. Az előre elkészített listák alapján csendőr- és honvédjárőrök szedték össze a gyanúsítottakat, akiknek egyetlen bűnük zsidó vagy szerb származásuk volt. Az egyik ilyen járőrt vezette, illetve többet felügyelt Képíró Sándor. 1944-ben a híres újvidéki razziával kapcsolatos perben, ahol tizenharmadik rendű vádlott volt, tíz évre ítélték hűtlenségért. Az ítélet végrehajtását a hadbíró 1944. március 21-én kérte, de arra azért nem került sor, mert a németek két nappal korábban megszállták Magyarországot. Képírót is felmentették, visszahelyezték a szolgálatba, és rangját is viszszakapta.

Mindeddig cáfolták, hogy a deportálásokban is részt vállalt volna, előkerültek azonban olyan dokumentumok, mint például a korabeli Csendőrségi Hírek júliusi példánya, amely szerint július 15-ével Képírót áthelyezték Kiskunhalasról, ahol addig szolgálatot teljesített. Miután a történészek feldolgozták a helyi közösség soá alatti sorsát, kiderült, hogy a Kiskunhalason állomásozó csendőrök Kiskunfélegyházára mentek át, hogy részt vegyenek az ottani, június közepén zajló deportálásokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!