hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mocskos kis háború
Csatározások 56 ürügyén

2005. 11. 01.
A közelgő választás az október 23-ai ünnepségek során is éreztette hatását. A népszerűségi mutatók alapján a kormányoldal és az ellenzék fej fej mellett halad. A korábban még toronymagasan vezető ellenzék aktivizálta magát, és keményebb hangnemet ütött meg.



Orbán Viktor ünnepi beszédet mond. Durvuló hangnem Fotó: Vörös Szilárd

"Vádolunk Mindszenty József hercegprímásért!", "Vádolunk több száz kivégzett magyar hazafiért!" – az ünnep előestéjén nyugdíjasokból álló maroknyi csoport az alábbi transzparensekkel és bekiabálásokkal zavarta meg Bozóki András kulturális miniszter megemlékező beszédét. "Elég!", "Hagyd abba!" – kiabálta a felbőszült "sereg" a Műegyetemnél. A miniszter ennek ellenére végig tudta mondani beszédét. "1956 üzenete a demokrácia üzenete" – jelentette ki Bozóki.

"Október 23-a nem lehet a megbékélés napja" – mondta Áder János Csornán, több száz fős hallgatósága előtt. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez nem azt jelenti, hogy az ünnep nem lehet békés. "Ma ismét olyan időket élünk, amikor a hatalmasok a közvagyont annyira magukénak érzik, hogy jobbnak látják, ha mindjárt saját vagyonukká is teszik" – véli Áder János. Párttársa, Deutsch Tamás úgy látja: 1956 után Magyarország a hazugok országa lett. 

"A hazug Magyarország működtetői velünk élnek, demokratikusnak, baloldalinak, igazságosnak, és talán már bátornak is mondják magukat" – utalt Deutsch az MSZP kampányára, majd hozzátette: "Nem kértek sem a gyilkosságokért, sem a hazugságokért bocsánatot, bár lehet, ma már megadnánk nekik."

"Hatvan éve alattomos, mocskos kis háború folyik ez ellen a nép ellen" – jelentette ki Kövér László Fidesz-politikus Nyírbátorban, ahol a Fidesz és a Jobbik Polgári Kör közösen szervezte meg a forradalom előtt tisztelgő emlékünnepséget. "Az ország jelenlegi vezetésének az a célja, hogy tulajdontalanná, kiszolgáltatottá tegyen bennünket, hogy könnyebb legyen uralkodni rajtunk. A módszerek változtak, finomult a kín, de az eszközök lényegében tekintve nagyon is változatlanok" – szomorkodott az ellenzéki honatya.

Orbán Viktor a Műegyetem előtt tartott beszédében szintén a Gyurcsány- és a Rákosi-vezetés kapcsolatát feszegette: "Akkor azt akarták, választott államférfi álljon az ország élén, ne politikai kalandor, hiába az őket ajnározó sajtó, a hátuk mögött álló pénzemberek. Most már ebből elég volt! Elég volt…! Elég volt…!"

A Fideszéhez hasonló hangvételűre sikeredett a MIÉP és a Jobbik első közös, "harmadik utas" megemlékezése. Csurka István nem érti, hogy süllyedhetett ilyen mélyre az ország, hogy ilyen miniszterelnöke legyen. A Jobbik felszólalója, Kovács Dávid pedig sajátos politológiai felfedezését osztotta meg a nagyérdeművel: "A liberalizmus totalitárius ideológia!"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kifakadt az ellenzék ünnepi magatartásán, és így szokatlanul rövid beszédet mondott, amelyben a jobboldali retorika bírálatára helyezte a hangsúlyt. "A nemzeti ünnep nem élhet politikai nagygyűléseken" – véli a kormányfő.

Az "ünnep" jegyében zajlott a hétfői parlamenti ülés is. Áder János sérelmezte, hogy az Operában tartott megemlékezésen Gyurcsány Ferenc beszéde túl rövid volt. "Ilyen családi háttérrel értem az ön visszafogottságát" – utalt Áder a miniszterelnök feleségére, aki Apró Antal unokája. Ekkor az MSZP padsoraiban többen is azt kiabálták: "Szégyellje magát!".

A miniszterelnök válaszában kifejtette: elkeseredve látta, hogy Áder János azt vágja a fejéhez, hogy "szeretek és elvettem egy lányt, Dobrev Klárát", hogy el merte venni "egy volt kommunista unokáját". "Származási alapon kell politizálni, jól értem? Be kell számolnom vallásomról, kulturális hátteremről, lesznek jó és rossz magyarok köztünk, mert szerelembe estem egy lánnyal?" – kérdezte a kormányfő. Beszéde végén a fideszes honatyák zúgolódtak: "Hazudsz!", Répássy Róbert pedig három ujját mutogatva utalt Gyurcsány Ferenc házasságainak számára.

Szili Katalin MSZP-s házelnök megrótta Áder Jánost, mivel úgy véli: a képviselő méltatlanul támadta a miniszterelnök családját, és egy régi korra emlékeztető stílust idézett fel. Az intést a frakcióvezető visszautasította, a házelnököt a "pártatlanság szerepében tetszelgőnek", közleményét pedig durvának és méltatlannak minősítette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!