hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra vita a kisebb parlamentről

2005. 09. 27.
A tárgyalásokat kezdeményező SZDSZ-t Fodor Gábor és Gulyás József, az MSZP-t Göndör István és Wiener György, a Fideszt Salamon László, az MDF-et Féja András szakértő képviseli. A nyár elején kezdődött egyeztetés a tervek szerint az SZDSZ által javasolt modell megtárgyalásával folytatódik, a liberálisok 250 fős országgyűlés kialakítását ajánlják. A tárgyalássorozat eddig annyi eredményt hozott, hogy a pártok megállapodtak a vegyes (listás és egyéni választókerületi) választási rendszer fenntartásáról.

A jövő évi parlamenti választások kitűzésekor több időpont között választhat az államfő. A jogszabályok szerint 47 olyan nap van, amelyre kiírhatja a választásokat az államfő, de a rendszerváltás utáni szokásjogot figyelembe véve is több hétvége közül választhat. A választásokat április vagy május hónapra lehet kiírni, ami nem eshet ünnepnapra, továbbá munkaszüneti napra, illetve az ezeket megelőző és követő napokra. A választások második fordulójának pedig az első fordulót követő 14. napra kell esnie. (MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!