hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellentmondó közvélemény-kutatások
Vezet a Fidesz, de a kormánypártok győznének

2005. 03. 15.
A február havi közvélemény-kutatások szerint stabilnak mutatkozik a Fidesz előnye, bár a Tárki felmérése alapján a kormánypártok kerülnének ki győztesen a választásokból. A kis pártok közül jelenleg csupán az SZDSZ teljesítené a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A Szonda Ipsos aktuális kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a voksok 49 százalékát szerezné meg, míg az MSZP-nek 41 százalék jutna. A kis pártok közül csak az SZDSZ jutna be a parlamentbe – 6 százalékos eredménnyel –, a többi párt összesen is csupán 4 százaléknyi biztos szavazattal számolhat jelenleg. Ugyanakkor a választópolgárok mintegy 6 százaléka, miközben biztos választónak mondja magát, nem elkötelezett egyik párt felé sem – félmilliós táboruk könnyen eldönthetné egy választás kimenetelét. Szintén magas azoknak a száma (13 százalék), akik rokonszenveznek valamelyik politikai erővel, de nem biztos a választási részvételük. A kis pártok minden harmadik-negyedik szimpatizánsa ide sorolható, de a Fidesz és az MSZP támogatóinak 20 százaléka sem biztos, hogy elmenne szavazni. 

A Szonda Ipsos szerint az efféle várakozó álláspont leginkább a fiatalok körében elterjedt, ott érdemes az említett pártoknak aktivizálásra törekedniük. Szintén érdekes, hogy a választásra jogosultak egyharmada jelenleg távol van a politika világától: a részvételi hajlandósága és/vagy a pártszimpátiája hiányzik. 

A Századvég-Tárki felmérésében az összes megkérdezett, illetve a pártot választók körében a Fidesz mindössze 1 százalékponttal előzi meg az MSZP-t – ez hibahatáron belüli különbségnek számít. A biztos szavazó, pártot választóknál a különbség 4 százalék a nagyobbik ellenzéki párt javára. A kis pártok közül a Tárki szerint is csupán az SZDSZ lépné át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – vagyis ezen adatok alapján egy "most vasárnapi" választást követően a jelenlegi koalíció maradna kormányon. A tendenciát tekintve az MSZP szavazótáborának eltökéltsége valamelyest javult az elmúlt hónapban: nőtt azok aránya, akik 2006-ban is biztosan a szocialistákra szavaznának, közben azonban a biztos szavazó Fidesz-támogatók aránya sem csökkent. 

A Tárki vizsgálta a kormány megítélését, illetve Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor választók szerinti miniszterelnöki alkalmasságát is. E szerint a kormány megítélése a +/-100-as skálán mínusz 4 ponton áll, ami 6 pontos emelkedést jelent januárhoz képest. 

A kormány tevékenységét ilyen "kedvező" választói vélemény utoljára 2003 nyarán övezte. 

A megkérdezettek 33 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet véli alkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatok ellátására, 15 százalékuk egyiküket sem tartja alkalmasnak, 9 százalékuk viszont mindkettőjüket. 

A Medián legutóbbi felmérése szerint a Fidesz 33, az MSZP pedig 26 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz előnye 12 százalék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!