hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragikus elfogás
Halállal végződött a rendőri intézkedés

2004. 08. 02.
A Hetek információja szerint rendszeresen használt kábítószert az a roma fiatalember, aki a hétvégén rendőrök elől menekülve vesztette életét Kecskeméten. Mivel szívbeteg volt, ez a körülmény is közrejátszhatott a szerencsétlenségben. A hozzátartozók szerint azonban gondatlanságból elkövetett emberölés történt, ezért bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.Kecskeméten, a rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember rokonai és barátai tiltakoznak a haláleset körülményei miatt a kecskeméti rendőrség épülete előtt Fotó: MTI

A tragikus sorsú, tizenkilenc éves Jakab Richárd nem volt ismeretlen a kecskeméti rendőrök előtt: rendszeresen követett el vagyon elleni bűncselekményeket, amelyek miatt még fiatalkorúként egyéves javító-nevelő intézeti büntetésre ítélték. Mivel ennek letöltését nem kezdte meg, körözést adtak ki ellene. Richárd vasárnap este bátyjával és egy ismerősével a kecskeméti Auchan áruházban vásárolt, ahol egy szabadnapos rendőrzászlós felismerte, majd üldözőbe vette. A zászlós többször is elkapta a menekülő fiút, annak bátyja azonban segítségére sietett testvérének és "kiszabadította". Az üldözés – amibe több, szintén a helyszínen lévő, szolgálaton kívüli rendőr bekapcsolódott – egészen a bevásárlóközponttól kétszáz méterre lévő földútig tartott. Itt az intézkedő rendőr – mint később az MTI-nek elmondta – kénytelen volt a "földre vinni, és jobb kezét hátrahúzva tartani a roma fiatalt, míg kollégája a testvérét tartotta távol". Miután Richárd "nem tanúsított ellenállást", a hátára fektette – ekkor vette észre, hogy nincs eszméleténél. A fiún már sem a mesterséges lélegeztetés, sem az időközben kiérkezett mentősök nem tudtak segíteni. A rendőr – akit a vizsgálat lezártáig felfüggesztettek beosztásából, és eljárás indult ellene – állítja: mindenben szabályszerűen járt el, amit szerinte a tanúk és esetleg az áruház biztonsági kamerái is igazolnak majd.

A helyszínen perceken belül összegyűlt a szerencsétlen fiú rokonsága, akik sírva, átkozódva követelték a vétkesnek tartott rendőr megbüntetését. A hozzátartozók a mai napig nem hiszik el ugyanis, hogy véletlen szerencsétlenség történt. Pedig a boncolás előzetes eredményei erre utalnak. E szerint a halált a fiú meglévő szívbetegsége mellett a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés okozta. 

A boncolást végző orvos egy nyilatkozatban elmondta: a fiú szíve olyan rossz állapotban volt, hogy a tragédia akkor is bekövetkezhetett volna, ha egy busz után fut.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban az ügy kapcsán kijelentette: fennáll a gyanúja annak, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés történt Kecskeméten. Szerinte a fiú halálát fulladás okozta, amit az is alátámaszt, hogy homokot találtak a tüdejében. 

"A fiú légutaiban valóban találtak homokot, de az olyan kis mennyiség? volt, hogy nem okozhatott fulladást" – közölte lapunk kérdésére a nyomozást lefolytató Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője. Horváth István ugyanakkor kiemelte: a végleges orvosszakértői véleményre még várni kell. 

A Hetek értesülései szerint Jakab Richárd rendszeresen fogyasztott kábítószert, és erre utaló nyomokat a boncolás során is találtak a szervezetében. A szívbetegség miatt ez is közrejátszhatott a fiú halálában. Horváth István részben megerősítette az erre vonatkozó információnkat. Mint mondta, a tragédia helyszínén járva több hozzátartozótól, ismerőstől hallotta, hogy Richárd rendszeresen használt könny? drogokat. 

Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Cigányok Érdekképviseleti Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, nem tudnak róla, hogy a kecskeméti rendőrök korábban durván bántak volna az ottani romákkal, és szerinte a mostani esetben is teljes mértékben kizárható a szándékosság. A család ennek ellenére kitart álláspontja mellett, és független szakértőt kívánnak fogadni 

az ügyben, illetve bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!