hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragikus elfogás
Halállal végződött a rendőri intézkedés

2004. 08. 02.
A Hetek információja szerint rendszeresen használt kábítószert az a roma fiatalember, aki a hétvégén rendőrök elől menekülve vesztette életét Kecskeméten. Mivel szívbeteg volt, ez a körülmény is közrejátszhatott a szerencsétlenségben. A hozzátartozók szerint azonban gondatlanságból elkövetett emberölés történt, ezért bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.Kecskeméten, a rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember rokonai és barátai tiltakoznak a haláleset körülményei miatt a kecskeméti rendőrség épülete előtt Fotó: MTI

A tragikus sorsú, tizenkilenc éves Jakab Richárd nem volt ismeretlen a kecskeméti rendőrök előtt: rendszeresen követett el vagyon elleni bűncselekményeket, amelyek miatt még fiatalkorúként egyéves javító-nevelő intézeti büntetésre ítélték. Mivel ennek letöltését nem kezdte meg, körözést adtak ki ellene. Richárd vasárnap este bátyjával és egy ismerősével a kecskeméti Auchan áruházban vásárolt, ahol egy szabadnapos rendőrzászlós felismerte, majd üldözőbe vette. A zászlós többször is elkapta a menekülő fiút, annak bátyja azonban segítségére sietett testvérének és "kiszabadította". Az üldözés – amibe több, szintén a helyszínen lévő, szolgálaton kívüli rendőr bekapcsolódott – egészen a bevásárlóközponttól kétszáz méterre lévő földútig tartott. Itt az intézkedő rendőr – mint később az MTI-nek elmondta – kénytelen volt a "földre vinni, és jobb kezét hátrahúzva tartani a roma fiatalt, míg kollégája a testvérét tartotta távol". Miután Richárd "nem tanúsított ellenállást", a hátára fektette – ekkor vette észre, hogy nincs eszméleténél. A fiún már sem a mesterséges lélegeztetés, sem az időközben kiérkezett mentősök nem tudtak segíteni. A rendőr – akit a vizsgálat lezártáig felfüggesztettek beosztásából, és eljárás indult ellene – állítja: mindenben szabályszerűen járt el, amit szerinte a tanúk és esetleg az áruház biztonsági kamerái is igazolnak majd.

A helyszínen perceken belül összegyűlt a szerencsétlen fiú rokonsága, akik sírva, átkozódva követelték a vétkesnek tartott rendőr megbüntetését. A hozzátartozók a mai napig nem hiszik el ugyanis, hogy véletlen szerencsétlenség történt. Pedig a boncolás előzetes eredményei erre utalnak. E szerint a halált a fiú meglévő szívbetegsége mellett a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés okozta. 

A boncolást végző orvos egy nyilatkozatban elmondta: a fiú szíve olyan rossz állapotban volt, hogy a tragédia akkor is bekövetkezhetett volna, ha egy busz után fut.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban az ügy kapcsán kijelentette: fennáll a gyanúja annak, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés történt Kecskeméten. Szerinte a fiú halálát fulladás okozta, amit az is alátámaszt, hogy homokot találtak a tüdejében. 

"A fiú légutaiban valóban találtak homokot, de az olyan kis mennyiség? volt, hogy nem okozhatott fulladást" – közölte lapunk kérdésére a nyomozást lefolytató Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője. Horváth István ugyanakkor kiemelte: a végleges orvosszakértői véleményre még várni kell. 

A Hetek értesülései szerint Jakab Richárd rendszeresen fogyasztott kábítószert, és erre utaló nyomokat a boncolás során is találtak a szervezetében. A szívbetegség miatt ez is közrejátszhatott a fiú halálában. Horváth István részben megerősítette az erre vonatkozó információnkat. Mint mondta, a tragédia helyszínén járva több hozzátartozótól, ismerőstől hallotta, hogy Richárd rendszeresen használt könny? drogokat. 

Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Cigányok Érdekképviseleti Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, nem tudnak róla, hogy a kecskeméti rendőrök korábban durván bántak volna az ottani romákkal, és szerinte a mostani esetben is teljes mértékben kizárható a szándékosság. A család ennek ellenére kitart álláspontja mellett, és független szakértőt kívánnak fogadni 

az ügyben, illetve bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!