hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Se veled, se nélküled?
Az SZDSZ adódilemmája

2003. 07. 28.
Az SZDSZ Ügyvivői Testülete egységes abban, hogy a párt egyértelműen álljon ki az adócsökkentési elképzelések és a már elfogadott, jövő évi személyi jövedelemadó-tábla mellett – jelentette a párt elnöke, Kuncze Gábor. Rajtuk ugyanis a választók számon kérik a választási ígéreteiket.



Medgyessy Péter és Kuncze Gábor az SZDSZ legutóbbi küldöttgyűlésén Fotó: Vörös Szilárd

A párt a kampányban azt az ígéretet tette, hogy csökkenteni fogja azt az elvonást, ami a vállalkozói szférára, illetve magánszemélyekre nehezedik. Ha ez nem történik meg, megkérdőjeleződik, mi értelme az SZDSZ koalíciós szerepvállalásának. A kormánytagok a sajtó útján üzengetnek egymásnak, de egységesen leszögezik, koalíciós válságról egyelőre nincs szó. 

Eörsi Mátyás szabaddemokrata ügyvivő abbéli reményét fejezte ki, hogy nincs koalíciós feszültség és nem is lesz. Mivel a parlament már döntött a 2004. évi adókról, ezért pártja nem lát okot az eltérésre az abban megígért adócsökkentéstől. Bízik abban, hogy a Magyar Szocialista Párt partnerként kezeli az SZDSZ hozzáállását, véleményét, és meg fognak állapodni minden vitás kérdésben.

Bauer Tamás, aki a párt belső ellenzékét képviseli, szintén úgy gondolja, semmi értelme ennek a koalíciós szakítópróbának. A pártnak markánsan kell képviselnie a szavazói akaratát, és biztos abban, hogy van megoldás arra, hogy a Medgyessy Péter által megígért és az ő személyéhez köthető, népszerűséget hozó intézkedéseket ésszer? keretek között felülvizsgálják. Közgazdászként ugyanis az a véleménye, hogy az elmúlt kampányban fedezet nélküli ígéretek sokasága hangzott el a pártok részéről. Különösen igaznak tartja ezt Medgyessy Péter miniszterelnök esetében. Most felül kell vizsgálni, és be kell vallani, nem minden ígéretet tud valóra váltani a kormány – tette hozzá a közgazdász professzor.

Kovács László, az MSZP elnöke a Heteknek elmondta: a szocialista párt és a kormány képviselői nem találtak lehetőséget arra, hogy az adócsökkentés miatt kieső bevételeket akár más bevételek növelésével, vagy a kiadások csökkentésével pótolni tudják. Az adócsökkentést fontosnak tartják, és a 2005. évi költségvetésben erre sor fog kerülni.
Amennyiben az SZDSZ, illetve szakértői látnak ésszer? megoldást, akkor azt az MSZP kész megvizsgálni – fogalmazott a pártelnök. Semmiféle koalíciós feszültség nincs, aki ilyenről beszél, az legfeljebb saját vágyait fogalmazza meg a politikai paletta másik oldaláról. A pártelnök nem tartja feszültségnek, ha a két koalíciós partner nem mindenben ugyanazt az álláspontot képviseli.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!