hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lelepleződött a sötétség ereje

2003. 02. 03.
A Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) országos becsületbírósága kizárta a pártból Bognár Lászlót, Rozgonyi Ernőt, Deák Pétert és Bíber József Tibort. A MIÉP Reform Tömörülése (MIÉRT) a most kizárt Bognár Lászlót indítja Csurka Istvánnal szemben a párt közelgő elnökválasztásán. A reformtömörülés elnökségi tagja szerint a Fidesztől olyan jelzéseket kaptak, hogy a megújult MIÉP-et szívesen látnák a formálódó kereszténydemokrata unióban. 

Évek óta lappangó, nehezen tetten érhető, bomlasztó, majd egyre inkább alapszabály-ellenesen hatalomátvételre törekvő, kívülről irányított csoport lepleződött le az utolsó hónapokban, és ennek a folyamatnak a végére tett pontot a becsületbíróság szerda este – fogalmazott Csurka István. Hozzátette: a bomlasztók első sorát zárták ki a pártból, amire az egyes szervezetek vádjai alapján, és az országos választmány határozata értelmében került sor. Az érintettek a kizárásról szóló határozat kézhezvétele után fellebbezhetnek az országos gyűléshez. Csurka István szavai szerint a magát hol érettségizőnek, hol reformernek nevező csoport illegálisan működött a MIÉP-en kívül. Kísérletet sem tettek arra, hogy a párton belül legalizálják tömörülésüket, az elnököt is durván, minősíthetetlen aljassággal lejáratták – jelentette ki Csurka István. A pártelnök szerint az időzítés az európai uniós csatlakozásról szóló közelgő népszavazással függ össze, "a MIÉP-et most kellett volna megbénítani, cselekvőképtelenné tenni, hogy szavazatát ne tudja közölni a társadalommal". 

A sajtótájékoztatón Csurka István külön kiemelte Rozgonyi Ernő személyét, aki szerinte "a behatolás legsötétebb tényezője". A pártelnök emlékeztetett arra, hogy Rozgonyi Ernő a KDNP-ből érkezett a MIÉP-be, és – mint mondta – a múltjával nem számolt el, mert ha feltárja, hogy "K-telefonos káder volt", akkor nem lehetett volna tagja a MIÉP-nek. Csurka István megnevezte "a gócokat": a XVI. kerületet, Szolnokot, Pécset, a szegedi szervezetet, valamint a Demokrata szerkesztőségét. Arra az újságírói kérdésre, hogy a reformerek nyilvános vitára hívták ki, azt válaszolta: "Ezekkel én szóba sem állok, céljaik lelepleződtek." 

Bognár Lászlót indítja elnökjelöltként Csurka Istvánnal szemben a MIÉP Reform Tömörülése – jelentette be Metes György, a MIÉRT elnökségi tagja az ellensajtótájékoztatón. A politikus közölte azt is, hogy Bognár László nyilvános vitára hívja ki Csurka Istvánt. Metes György kitért arra: a Fidesztől kaptak olyan jelzést, hogy egy megújult MIÉP-et szívesen látnának a formálódó kereszténydemokrata unióban. A sajtó képviselői előtt a politikusok cáfolták, hogy a tömörülés gyengítené a MIÉP-nek az európai uniós csatlakozást ellenző álláspontját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!