hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol pénz, hol nincs

2002. 11. 11.
Továbbra is zajlik az Atkári-csata a fővárosi önkormányzatban. Vannak olyan időszakok, amikor úgy tűnik, hogy a budapesti szocialisták beadják a derekukat és beleegyeznek, hogy a pénzügyekért felelős polgármester-helyettes a helyén maradjon, és "cserébe" a baloldal is újabb pozíciókhoz jut. Azonban a hatáskörök kérdésénél mindig elakadnak a tárgyalások. Demszky Gábor konokul kitart munkatársa és annak hatásköre mellett. 



Demszky Gábor főpolgármester. Kitart Fotó: Vörös Szilárd

Eközben az is kiderül, hogy a költségvetés tervezetében a fővárosról elfelejtkeztek. Mindkét érintett fél cáfolta, hogy a kormány esetleg ezzel szeretne nyomást gyakorolni Demsz-kyékre. Mindenesetre a főpolgármester "kiásta a csatabárdot", hiszen egy, a héten rendezett sajtótájékoztatón azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy kormánya folytatja az Orbán-kormány diszkriminatív, Budapest-ellenes politikáját. Az éles kritikát a BKV Rt. csődközeli helyzete váltotta ki. A társaság éves működési vesztesége ugyanis 25 milliárd forint, míg a főváros évi 13 milliárdot ad a társaságnak. A helyzetet többek között az mérgesítette el ennyire, hogy az előző kormány közlekedési minisztere nem engedte a tarifaemelést, ami miatt idén 11–12 milliárd forinttól esett el a cég. Ráadásul a BKV nem igényelheti vissza a gázolaj árában szereplő jövedéki adót. Ezen évi 2,8 milliárdot bukik a főváros. 

A HÉV nem kaphat a termelési támogatásból, ami évi 3 milliárdos kiesést okoz. Problematikus az is, hogy a munkáltatók nem számolhatják el a helyi, csak a helyközi hozzájárulást. Ez félmilliárdos kiesést okoz.

A költségvetési tervezettel kapcsolatban Demszky azt tartja sérelmesnek, hogy fenntartja az illetékbevételek főváros és megyék közötti elosztását. Korábban a teljes bevétel a fővárost illette, egészen addig, amíg az Orbán-kormány el nem rendelte átcsoportosítását a megyékhez. Az SZJA fővárosnál maradó további 5 százalékát pedig a főpolgármester nem tekinti ajándéknak, mivel nagy része a megemelt közalkalmazotti bérekre megy el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!