hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fehér könyv Orbánék disznóságairól ?

2002. 07. 14.
A Hetek információi szerint az MSZP frakcióban egyre többen sürgetik, hogy a kormány minél előbb adjon ki átfogó jelentést – ahogy fogalmaztak – "Orbánék disznóságairól". Több minisztériumban is vizsgálatok folynak az Orbán-kormány idejében történt gazdasági szerződések kapcsán. Gál J. Zoltán kormányszóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy nincs még kialakult koncepció arra, hogy milyen formában fogják ezt megtenni, de az eldöntött tény, hogy idővel a nyilvánosság elé kívánják tárni a most folyó vizsgálatok eredményeit. 



Fidesz-rendezvény a Millenáris Parkban. A kormány a park üzemeltetésével kapcsolatban is törvénytelenségeket gyanít Fotó: MTI

A szocialisták már az 1994-es hatalomra jutásukkor is azt ígérték, hogy nyilvánosságra hozzák az MDF vezette kormánykoalíció alatt történt állítólagos gazdasági visszaéléseket, azonban ez elsikkadt. Négy év múlva a Fidesz – a Tocsik-ügyre, és az energetikai cégek privatizációjára apellálva – átfogó vizsgálatokat helyezett kilátásba. Ennek szellemében Orbán Viktor 1998 novemberében a parlementben beharangozott egy úgynevezett Fehér Könyvet, amely a Horn-kormány tevékenységét tárta volna fel. A munkához Tellér Gyula, a miniszterelnök tanácsadója kezdett hozzá, a "művet" a Magyar Nemzet sorozatban közölte. Az eredeti elképzelések ellenére végül is nem a Miniszterelnöki Hivatal, hanem – a Lovas István és Bayer Zsolt könyveinek kiadásáról elhíresült – Kairosz Kiadó adta ki a könyvet. A Fehér Könyv az előzetes elképzelések ellenére nem "robbant", a politikai közéletben csak a jobboldalon foglakoztak vele. A kívánt "ösznépi" társadalmi hatás elmaradt, talán azért is, mert a Tellér-féle elemzés korábban megjelent cikkekre alapult, azaz semmiféle újdonságot nem tartalmazott. Jogi felelősségre vonás sem történt.

Az idei választási kampány sem nélkülözött hasonló ígéreteket. Azonban még nem látható, hogy az MSZP-SZDSZ vezette kormány milyen módon akarja a feltárást elvégezni. Egyes ügyekről – Millenáris Park, Magyar Fejlesztési Bank – már "csepegtetnek" információkat, de átgondolt koncepció még nem látható ezen ügyek mögött. Lapunk információja szerint az MSZP hétfői frakcióülésén arról volt szó, hogy a gazdasági ügyek feltárását tovább kell folytatni. Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti kérdésben felsorolta azokat az ügyeket, ami az elmúlt hat hét alatt kiderült, így például Deutsch Tamás fél millió forintos házbérlését, a Millenáris Park szerződéseit – például a tízmillió forintos hallgatási díjat –, az MFB körüli anomáliákat. Juhász Gábor számításai szerint "pénzlenyúlásra utaló ügy átlagosan négy naponta van. Hat hét alatt összesen 6 milliárd forint értékben, vagyis 1 milliárd hetente." 

Kiss Elemér a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter válaszában igéretet tett arra, hogy a kormány eltökélt a teljes helyzet feltárásában, és amikor végeznek, egy összefoglaló tájékoztatót bocsátanak ki. Keller László, a MeH napokban kinevezett úgynevezett közpénzügyi politikai államtitkára lapunknak elmondta, hogy még nem tudják, hogy ezt milyen formában fogják kivitelezni, de a politikai szándék – mint mondta – Kiss Elemér szavaiból egyértelműen kiderül: a nyilvánosság elé kívánják tárni a most folyó vizsgálatok eredményeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!