hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Terror Háza más szemmel
Orosz kritika

2002. 03. 16.
Az orosz külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az orosz–magyar kapcsolatok fejlődését illetően. Hétfői sajtóközleményükben sérelmezték, hogy az MTV pozitív kezdeményezésként mutatta be egy náci jelképekkel meggyalázott szovjet emlékm? eltávolítási kísérletét a Békés megyei Dobozon. Az orosz külügyminisztérium szerint az eset "nem elszigetelt" jelenség, hiszen az utóbbi években nem egyszer gyalázták a szovjet hadisírokat. Az okokat Oroszország a magyar hatóságok tétlenségében látja, amit eddig aktívan használhatnak ki a szélsőségesek. 



A Terror Háza homlokzata Fotó: Somorjai L.

A külkapcsolatok megromlásának veszélyét hordozza továbbá a közlemény szerint a "második világháború történetének átírását" az állam legfelső szint? vezetőinek asszisztálásával megvalósító "terror múzeuma" kiállítás, amely "egyenlőségjelet tesz a náci terror és az országnak a szovjet hadsereg általi felszabadítása közé". Az orosz külügyminisztérium úgy véli, hogy egyes kiállítási tárgyak hamis megvilágításba helyezik a volt Szovjetunió szerepét Magyarország háború utáni évtizedeiben, így a két nép "baráti érzelmeit" gyengítik. 

A magyar külügyminisztérium nem tartotta megalapozottnak az orosz kritikát. A tárca szóvivője szerint nem általánosak az orosz fél által sérelmezett jelenségek, a Terror Házában bemutatott kiállítás értékelése pedig inkább szakmai kérdés, mintsem politikai.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!