hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne szólj szám

2002. 01. 06.
Civil szervezet elnökeként véleményt nyilvánított – ezért állami tisztségétől is megfosztották Hegedűs Andrást, volt vezető ügyészt, aki – sajtóinformációk szerint – most az Ügyészek Országos Egyesületének elnöki tisztségéről is lemondott társával, Fejes Péter alelnökkel együtt. Ők ketten fogalmazták meg azt a politikai véleményeket is tartalmazó nyilatkozatot, amely az igazságszolgáltatás politikától való befolyásoltsága ellen tiltakozott. A botrány nem csillapodik.

Mint ismeretes, a Legfőbb Ügyészség december 22-ei hatállyal visszavonta Hegedűs Andrásnak, a Budörsi Városi Ügyészség vezetőjének ügyészi kinevezését. Hegedűs ugyan az Ügyészek Országos Egyesülete elnökeként – a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőivel közösen – írta alá a közleményt, amely az igazságszolgáltatás tekintélyének megóvása és erősítése érdekében lépett fel. A nyilatkozat kijelenti, hogy veszélyben van az igazságszolgáltatás függetlensége. Kifogásolja, hogy Polt Péter legfőbb ügyészt folyamatban lévő, konkrét ügyekben is kérdezték a képviselők a parlamentben. A Legfőbb Ügyészség vezetése szerint azonban sem az interpellációk, sem pedig más véleménynyilvánítás az ügyészség függetlenégét és pártatlanságát nem veszélyeztette. Arra hivatkozva döntöttek a visszavonásról, hogy az alkotmány és az ügyészségre vonatkozó törvények szerint a legfőbb ügyész kizárólagos joga ennek indoklás nélküli megtétele. Az Ügyészek Országos Egyesülete kilencszáz fős tagságával a legjelentősebb érdekvédelmi szervnek számít az ügyészi szakmában, Hegedűs lemondása után Lovas Katalin, a IV.-XV. kerület vezető ügyésze vette át ideiglenesen a vezetését. Mivel a legfőbb ügyész által felkínált pozíciót Hegedűs nem fogadta el, egyelőre ügyészi állása sincsen.

A döntés ellen több ellenzéki párt, így az MSZP, az SZDSZ és a Centrum Párt is tiltakozott, és botrányosnak nevezte a történteket, egyben a demokrácia megcsúfolásáról, a jogállam semmibe vételéről beszéltek. A Fidesz szerint azonban az ellenzéki pártok alaposan félreértették Hegedűs András nyilatkozatait, mert azokban éppen az ellenzéket bírálta a legfőbb ügyészt támadó interpellációs gyakorlatáért.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!