hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szálasi újra a fa alatt
Náci reklámok Csurka lapjában

2001. 12. 09.
Miközben a nyíltan MIÉP-es kötődés? idősebb Hegedűs Lóránt pert indított amiatt, hogy egy hetilapban "hajlott korú főnácinak" nevezték, a Csurka-féle Magyar Fórum legutóbbi számában Szálasi- és Mussolini-könyveket reklámoznak, az apuka erkölcsi támogatását bíró ifjabb Hegedűs Lórántot pedig az ügyészség szeretné "kiemelni" mentelmi joga mögül, mert antiszemita uszító cikket írt egy kerületi lapba. Tovább színesíti a palettát Győri Béla MIÉP-szóvivő, aki "zavaros fejű, bűnös embernek" tartja Szálasit, ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a "Nemzetvezető" műveinek reklámozásában. 

A Magyar Fórum november 29-i számában egész oldalas hirdetés figyelmeztet: "Olvass, magyar!" És hogy Csurkáék a témaválasztás terhétől is megóvják követőiket, a hirdetés alapjául szolgáló méretes karácsonyfát teleaggatták az ajánlott könyvekkel, melyek közül álljon itt néhány cím, a teljesség igénye nélkül: Szálasi Ferenc: Hungarizmus; Benito Mussolini: A fasizmus doktrínája; Zajti Ferenc: Zsidó volt-e Krisztus?; vagy Caldeus Simon: A zsidó világszövetség veszedelme az emberiségre. A műveket a Gede testvérek adták ki, akik értesüléseink szerint hazatelepült nyilasok. A szennyirodalom egyébként nemcsak a kiadótól rendelhető meg, hanem rendszeresen kapható MIÉP-rendezvényeken, illetve a fővárosi Fehérlófia könyvüzletben. Utóbbi helyen egyébként a rokonirodalom "színe-java" is hozzáférhető, Szálasi és Mussolini mellett a polcon sorakoznak Csurka, Franka, Lovas és Lakatos Pál irományai is, mint ahogy kapható a heti és a havi Magyar Fórum, MIÉP-jelvény és NO EU kitűző, a háttérben pedig búg a Pannon Rádió. Győri Béla, a MIÉP szóvivője mindennek ellenére nem lát párhuzamot pártja és az ideológiai elődök között. "Egyszer? reklámszerződésről van szó a Gede Testvérek Bt., illetve a Magyar Fórum között, ami nem jelent azonosulást a reklámozott kiadványok tartalmával" – mondta a Heteknek, majd a Szálasi-könyvekről is megosztotta véleményét: "Nagy marhaság, Szálasi pedig zavaros fejű, bűnös ember." Ezek után felmerülhet a kérdés, mi a nagyobb gazemberség: egyetérteni Szálasival, vagy egyet nem értve vele reklámozni a műveit? 

A közelmúltban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és egy magánszemély feljelentése alapján az ügyészség vizsgálatot indított Gede Sándor és Gede Tibor ellen kiadói tevékenységükkel kapcsolatban. Információink szerint a héten várhatóan meg is történik a vádemelés jogosulatlan adatkezelés vétsége, közösség elleni izgatás bűntette és önkényuralmi jelképek használata miatt. 

Miközben tehát a MIÉP szóvivője – az üzleti aspektust leszámítva – elhatárolódik Szálasitól, az ügyészség indítványozta ifjabb Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök, református lelkész mentelmi jogának felfüggesztését, hogy vádat emelhessen a képviselő ellen, aki a közelmúltban antiszemita, uszító újságcikket írt egy kerületi lapba. A heves indulatokat kiváltó írás után – melyben Hegedűs a "galíciai és Jordán melléki hordák" kirekesztésének szükségességéről értekezett – Csurka kiállt alelnöke mellett, amivel egyben kiállt a náci és nyilas eszmék mellett is. Ugyanezt tette idősebb Hegedűs Lóránt református püspök is, amikor az inkriminált írásra reagálva nem utasította el annak tartalmát, csupán mértékletességre kérte fiát. Mindezek fényében nehezen érthető, hogy miért sérelmezte a püspök a Magyar Narancsban megjelent írás azon részét, melyben "hajlott korú főnácinak" minősítették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!