hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szigorúan függetlenek
Kormánypártok parlamenti kudarcaix

2001. 09. 30.
Személyzeti kérdésekben a kormánykoalíció kedden nem tudta a parlementen átvinni az akaratát. Nem választották meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek, sem Berki Ádámot adatvédelmi biztosnak. A kormánykoalíció bizottsági posztokon is szeretett volna változtatni, például Kövér Lászlót, a Fidesz "erős emberét" a nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztjára kinevezni, de ez is kudarccal járt. 



Bánk Attila középen. Még várnia kell, hogy Gyimóthy helyébe ülhessen Fotó: MTI

A történet lényege, hogy a múlt héten a FKgP frakciójának egy része kizárt soraiból hat Torgyán-h? képviselőt. Kovács László, az MSZP elnöke mindezt úgy minősítette, hogy "csendesen kimúlt a kormánytöbbség". A felvetésre válaszolva Bogár László, a kancellária politikai államtitkára leszögezte, hogy a független képviselők egy részével a Fidesz szerződést kötött a kormányprogram támogatására. 

Kiszely Katalin egykori kisgazda képviselő Molnár Róbert szintén volt kisgazdával felvételét kérte a Fidesz-frakcióba, és mint lapunknak elmondta, szombaton – lapzártánk után – várhatóan fel is veszik őket. Ezzel matematikai értelemben is helyre áll a koalíciós többség. 

Horn Gábor országgyűlési képviselő, az SZDSZ ügyvivője a Heteknek kifejtette: értelmezésük szerint az elmúlt héten hat kisgazda képviselő kirekesztésével elvesztette a jobboldali koalíciós kormány a többségét a parlamentben. Ezzel a lépéssel a kisgazdák felszámolták az amúgy is gyenge kormánytöbbséget. Horn szerint egyébként ez az "egész játék" megcsúfolja a parlamenti demokrácia szabályait, hiszen a függetlenek csak névleg függetlenek, számunkra ismeretlen paktumok alapján kötik magukat Orbán Viktorhoz. 

Enyedi Zsolt politilógus, a CEU kutatója lapunknak elmondta: a rendszerváltás óta nem volt még példa kisebbségi kormányzásra. Véleménye szerint matematikailag valóban igaz az, hogy elfogyott a kormánytöbbség, de gyakorlatban a függetlenek segítségével még tudnak kormányozni. Igaz ezek a független képviselők csak státusuk szerint függetlenek, hiszen oly mértékben elkötelezték magukat a kormány mellett, hogy az már a kormánypártokat is túlszárnyalja. 

Fritz Tamás is hasonlóan gondolkodik. A politológus szerint a Torgyánnal szemben álló kisgazdák végig ki fognak tartani a kormány mellett, remélve ettől a 2002-es választások után valamilyen "mannát". Török Gábor politológus szerint egy bizalmatlansági indítvány benyújtásának azért nincs esélye, mert "ahhoz az kell, hogy a parlament 50 százalék plusz 1 fővel leszavazza a kormányt, és egyben egy új miniszterelnök-jelöltben is megállapodjon".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!