hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán hullámvölgyben

2001. 09. 03.
A Der Standard cím? liberális bécsi lap csütörtökön "Orbán Viktor átmeneti hullámvölgyben" címmel, "A tolakodó állami ünnepségek ellenére csökken a magyar kormányfő népszerűsége a felmérésekben" alcímmel közölte tudósítója, Gregor Mayer cikkét.

A cikk szól a kihelyezett kormányülésekről, amelyek olyan falvakban voltak, ahová "fejesek" különben csak ritkán tévednek, s megállapítja, hogy a kormányfő egy évvel az esedékes választások előtt sem magának, sem kabinetjének nem adott pihenőidőt. Külön szól arról, hogy a magyar sajtó különös élvezettel mutatta be azt a fotót, amelyen egy idős mezőkövesdi asszony kezet csókol Orbán Viktornak, s úgy vélte, hogy ez a kép sokat elárul a Fidesz stílusáról és politikafelfogásáról. Mayer szerint a "kormányzati hiperaktivitás" csúcsát az augusztus 20-i millenniumi ünnepségek jelentették. Emlékeztetett arra, hogy az egyéves ünnepségek, amelyek végül közel két évig tartottak, a korona Parlamentbe történt áthelyezésével kezdődtek, s most Orbán Viktor beszédével értek véget, amely beszédben a kormányfő "azzal a megállapítással lepte meg honfitársait, hogy a jövő elkezdődött". Ám az aktivitás eredménye figyelemre méltó módon nem mutatkozik a közvélemény-kutatásokban – írta Mayer, majd a legújabb felmérési eredményeket ismertetve megállapította: az MSZP népszerűségének fellendülése nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a kissé sápadt fellépés? Kovács László pártelnök a kormányfőjelöltséget átadta Medgyessy Péternek.

"A tolakodó állami ünnepségek, amelyeket kizárólag a Fideszhez közelálló PR-cégek szerveztek, valamint Orbán Viktor jóindulatú paternalista fellépése, az, hogy a kormányfő a személyét illető bírálatokat figyelmen kívül hagyja vagy felségsértésnek akarja láttatni, alighanem számos, magát a politikai középhez soroló, gondolkodó kortársat elijesztett." 

A Neue Zürcher Zeitung cím? konzervatív svájci lap csütörtökön "A magyar kormányfő nyomás alatt" címmel, "Verbális támadások a kezdődő választási harc jegyében" alcímmel közölte tudósítója elemzését.

Orbán Viktor kormányfő e heti televíziós interjújában szinte kizárólag kényelmetlen kérdések merültek fel – írta Andreas Oplatka. Nevezetesen a miniszterelnököt illető olyan szemrehányásokról volt szó, amelyeket az utóbbi időben ellenzéki politikusok és újságírók hoztak fel a kormányfő ellen, hovatovább némileg inflálódó jelleggel. 

A szerző azt is megállapította, hogy Orbán Viktor kitért minden feltett kérdésre, s úgy tűnt, élni akar az alkalommal, hogy a nyilvánosság előtt visszautasítsa a támadásokat, amelyek egyre gyakrabban érintik a személyét. 

Végül a cikk részletesen szól arról, ami az interjúban a "messze a jobbszélen vitorlázó" MIÉP többek szerint antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatban elhangzott. Oplatka ismertette az ügyészségnek az üggyel kapcsolatos állásfoglalásait. Megállapította, hogy Orbán Viktor kitért a MIÉP egyértelmű, éles elítélése elől, s csupán annyit ismert el, hogy a vonatkozó kijelentések alkalmasak egyes polgárok önérzetének megsértésére, s hozzátette: a kormányfő szerint nem az antiszemitizmus jelent meg a labdarúgás nyelvében, hanem a foci kavarta szenvedélyek csúsztak el nem kívánatos irányba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!