hetilap

Hetek hetilap vásárlás
MIG-ügy: nemzetbiztonsági magaslatok
Nikotinfüggőségtől a zavartságig

2001. 09. 03.
Kosztolányi Dénes fideszes országgyűlési képviselő a nemzetbiztonsági bizottság MIG-korrupció vádját vizsgáló sokórás ülésének utolsó szakaszában Keleti György elnök nikotinfüggőségét jegyezte meg okként, hogy Keleti miért nem ért valamit. Kosztolányi vélelme szerint ugyanis dohányozni ment ki az elnök egy fontos résznél. Keleti György pár perc múlva "Kosztolányi úr zavart… (szünet) magyarázatát" utasította vissza. 



A Gyálon élő Pandula László autószerelő tervbe vette a MIG–29-es harci repülőgépek felújítását. Véleménye szerint a munkálatok ára töredékére rúgna az eddig köztudatba került költségekkel szemben. Pandula László pályázatban vázolta elképzeléseit az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának, de eddig nem kapott választ. A képen: Pandula László a családi házának udvarán, egy MIG-hajtóművön mutatja be az élettartamot és a biztonságot növelő lehetséges változtatásokat. Fotó: MTI

A fenti példa – ami csak egy a sok közül – jól illusztrálja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság visszatért a korábbi – megfigyelési ügyben megismert – a jobb és a baloldali képviselők kölcsönösen egymást sértegető szintjére. A bizottság a legutóbbi ülésen Szemerkényi Réka államtitkárt és Póda Jenő miniszterelnöki főtanácsadót hallgatta meg a MIG–29-es vadászrepülők felújítása körüli állítólagos korrupció ügyében. Egyébként mindkét meghívott egyöntetűen azt állította, hogy nincs információjuk a korrupcióról. Szemerkényi leszögezte, hogy a német cég képviselőivel május 31-én találkozott. Az államtitkár aszszony által jó hangulatúnak minősített megbeszélésen arról adott tájékoztatást, hogy a nemzetbiztonsági kabinet korábban, február 8-ai ülésén miért vetette el a felújítást. 

Az ellenzéki képviselők azt kérdezték, hogy mi volt az oka, hogy Szabó János aláírt egy szándéknyilatkozatot a felújításra, majd pár nap múlva a miniszterelnök ezt "lefújta". A másik kérdés egy Faragó Csabának, az ÁPV Rt. elnökének tulajdonított levél kapcsán fogalmazódott meg. Az ellenzék birtokában levő levélben Faragó érdeklődik az orosz illetékeseknél a MIG-ek kapcsán, mint kormánymegbízott. Az első kérdésre Szemerkényi annyit válaszolt, hogy "olyan jelenségek történtek, amelyek miatt a MIG-felújítás felső vége helyett az alsó felé kellett elmozdulni". 

A meghallgatás után zárt ülésen a kormánypártok által szövegezett határozatot a testület kormánypárti többsége elfogadta. A határozat értelmében a rendkívüli bizottsági ülések összehívásának indokáról bebizonyosodott, hogy minden elemében megalapozatlan és indokolatlan volt. 

Kosztolányi Dénes, a testület fideszes tagja elmondta, hogy a korábbi bizottsági döntést, miszerint a miniszterelnöktől kérnek levélben tájékoztatást a MIG-felújításra vonatkozó szándéknyilatkozat aláírása és lemondása közti időszakról, viszszavonták. 

A bizottság elnöke szerint a Fidesz egy előre elkészített határozati javaslatot terjesztett be, függetlenül attól, hogy a testület keddi ülésén milyen megállapítások, következtetések hangzottak el. Keleti György elmondta: a bizottság kormánypárti és MIÉP-es tagja annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy az ellenzéki politikusok kérték, hallgassák meg az ÁPV Rt. vezetőjét, akinek neve a keddi ülésen merült fel a MIG-felújításokkal kapcsolatban. 

"A bizottság arra vonatkozó információt egyetlen meghívottól sem kapott, ami a korrupciót igazolta volna, azonban a testület olyan megállapításra sem jutott, ami a korrupció tényét kizárná" – mondta az ülés végén az újságíróknak Keleti György, a bizottság elnöke. 


Nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozó bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt hétfőn büntetőfeljelentést tett Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a Stop! internetes újságot kiadó Telnet Magyarország Rt. ellen. 

A Népszabadság információja, hogy elkészült az a megállapodástervezet, amely szerint szeptember elsejei hatálylyal F–16-os repülőket bérel a Honvédelmi Minisztérium az Egyesült Államoktól. Ezzel szemben Orbán Viktor azt jelentette be, hogy nincs még döntés: "Hónap végéig már nem, de a jövő héten csütörtökön, pénteken vagy szombaton a nemzetbiztonsági kabinet dönteni fog a vadászrepülőgép-beszerzés ügyében" – mondta a miniszterelnök a kormányülés után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!