hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűz és drog
Három súlyos lakástűz egy hét alatt

2001. 08. 19.
Valószínűleg a televízió elektromos hibája okozta azt a kispesti lakástüzet, amelynek során egy felnőtt és két kisgyermek életét vesztette, illetve hatan megsérültek. Egy asszony gázzal próbált meg véget vetni életének – szerencsére sikertelenül –, de az általa okozott robbanás többmilliós tűzkárt eredményezett. Kőbányán pedig ugyanarra a háztömbre két, drogosok által okozott tragédia árnyéka is vetődhetett volna: egy öngyilkosság és egy lakástűz.



A XVII. kerületi robbanás helyszíne. Az emberi felelőtlenség mementója Fotó: MTI

Kispesten hatan tartózkodtak a lakásban a tragédia idején: egy házaspár, három gyermekük és a család egyik férfi barátja. A tűz valószínűleg álmukban lepte meg őket, a család barátja és két kisgyermek életét vesztette. A gyermekek édesapja szintén életveszélyes sérüléseket szenvedett, állapota jelenleg is súlyos, de stabil. 

Mint azt Molnár Pétertől a Fővárosi Tűzoltóság szóvivőjétől megtudtuk, a szakértők a vizsgálatok után kizárták a szándékosság lehetőségét, a tüzet valószínűleg a televízió elektromos hibája okozta. Erre utal, hogy a készülék környezetében égett ki leginkább a lakás. (Bár a készülék nem volt bekapcsolva, "Stand by" állapotban – hasonlóan minden más készülékhez – ugyanúgy feszültség alatt állt, mint használat közben.) Molnár Péter elmondta: feltehetőleg a készülék égésekor keletkezett füstgázok robbanást idéztek elő a lakásban, ezzel magyarázható, hogy az rövid idő alatt teljesen kiégett, illetve, hogy a tűz meglepte az ott alvókat. A tragédia minden bizonnyal megelőzhető lett volna, ha a televízió kiégését hamarabb észlelik. Információink szerint egyébként az oltás még a tűzoltók szerint is gördülékenyen és gyorsan ment, rajtuk semmi nem múlt.

A kiégett nyolcvan négyzetméteres lakáson kívül a mellette, illetve alatta és fölötte elhelyezkedő otthonok is lakhatatlanná váltak, a tizenegy emeletes épületet pedig a hetedik emeleten alá kell dúcolni a további romosodás elkerülése miatt, de az is elképzelhető, hogy az épület sérült részét le kell bontani. A fővárosi önkormányzat vállalta, hogy a kiégett lakásokat a kerülettel közösen felújítja a katasztrófavédelmi alap terhére, a három elhunytat pedig saját halottjának tekinti. 

Az előbb említett lakástüzet megelőzte a XVII. kerületben az egyik panelház harmadik emeletén egy különös robbanás. Mint utóbb kiderült, egy 27 éves asszony akart – a megromlott házasssága miatt – öngyilkosság látszatával ráijeszteni a férjére. A négyemeletes ház lakóit kitelepítették.

Csütörtökön a X. kerületi Lenfonó utcában is felcsaptak a lángok. A tűz oka lapzártánkig tisztázatlan, személyi sérülés nem történt. A lakásban tartózkodó két fiatalembert sikerült épségben kimenteni, mint utóbb kiderült egész napos ivászatuk után merültek mély álomba, mely halálukat is okozhatta volna, ha a ház előtti parkban beszélgető szomszédok fel nem figyelnek a füstre. A Fővárosi Önkormányzattól az "ifjúságvédelem" bérelte a lakást olyan nagykorúvá vált állami gondozott fiatalok számára, akik pár hónapot tölthettek itt az intézet elhagyása után. A szomszédok beszámolói szerint folyamatosan probléma volt a srácokkal: ittak, kábítószereztek. Az egyik "túlélő" tagadja, hogy drogos volna, annyit azonban elismer, hogy egész nap "piáltak". 

György István, Kőbánya polgármestere több hívást is kapott egymás után, mire a helyszínre ért. Lapunk kérdésére elmondta, hogy elsődleges feladat tájékozódni, vannak e olyan lakások, amelyek alkalmatlanok a további használatra. Az ott élők számára azonnal megoldják az ideiglenes elhelyezést. "Itt hála Istennek olyan profi tűzoltói beavatkozás történt, hogy nem okozott lakhatatlanságot a lakásokban. Egy lakás égett csak ki teljesen, annak lakóit próbáljuk megtalálni, az elhelyezésükre pedig a XVII. kerületi polgári védelmi bázison már felkészültek." – számolt be György. 

Kiderül az is, hogy a múlt héten ugyanebben a háztömbbe, pár házzal odébb egy öngyilkosjelölt is volt. A történet igaz. Egy huszonéves fiatalember felment a tetőre és le akart ugrani, állítólag "szerelmi bánata volt", de az eset egyik szemtanúja szerint "az is be volt drogozva". A tűzoltók ehhez az esethez is gyorsan kiértek, légzsákot állítottak fel zuhanás esetére, ám a megzavarodott fiatalembert végül sikerült rábeszélni a liftre. A kőbányai tűzhöz érkező tűzoltók csak annyit kívántak hozzáfűzni a történtekhez, hogy: "Inkább azt írd meg, hogy óránként bruttó 156 forint veszélyességi pótlékért vagyunk itt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!