hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megemlékezés Nagy Imre újratemetéséről 56-osok nélkül

1999. 06. 19.
"Az 1992. október 23-án történteknek egyenes folytatása ez a mostani eset" – nyilatkozott lapunknak Mécs Imre szabaddemokrata képviselő, a hét közepén Nagy Imre újratemetésének tizedik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi megemlékezés utózöngéje kapcsán. A jeles eseményre ugyanis sem őt, sem az 56-os Emlékbizottságot, sem az 56-os Intézetet nem hívták meg a szervezők.

Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke szerdán koszorúzta meg Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének, Nagy Imrének Vértanúk terén álló emlékművét. A megemlékezésen részt vett a Nagy Imre Társaság nevében Nagy Erzsébet, a kivégzett politikus lánya is. Az ünnepi emlékezés a rákoskeresztúri Új Köztemetőben tíz éve újratemetett mártírok sírhelyénél folytatódott, ahol Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter beszédében kiemelte a politikai viharoktól mentes emlékezés fontosságát. A zökkenőmentesnek tűnő ünnepség utóhangja azonban újabb politikai ütközés alapjául szolgált.
"Szégyenletes, hogy ma, amikor az az Orbán Viktor a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, akit az 56-os mártírok társai tíz évvel ezelőtt felkértek, hogy mondjon beszédet Nagy Imre újratemetésén, most azokat nem hívja meg a nemzeti megemlékezésre, akik az újratemetés valódi szervezői voltak" – áll az SZDSZ szerdai közleményében. A szabad demokraták szerint a jelenlegi kormány már az ötvenhatosok nélkül kíván megemlékezni 1956 eseményeiről. Ezt bizonyítja az is, hogy nem várták meg a központi ünnepségekkel a külföldről kora délután hazaérkező Göncz Árpád köztársasági elnököt, akit 56-os tevékenységéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. Továbbá nem hívták meg Mécs Imrét, az Országgyűlés egyetlen 56-os képviselőjét és az újratemetés szervezőit sem. Az újratemetés tizedik évfordulója az SZDSZ megítélése szerint a "nemzet megosztása, a történelem kisajátítása, sőt meghamisítása jegyében zajlott".
A Miniszterelnöki Hivatal válaszában azzal próbálta csillapítani a kedélyeket, hogy az évfordulón rendezett megemlékezés szervezése és lebonyolítása "az elmúlt tíz év gyakorlatához igazodott". A szabaddemokrata felvetésekre reagálva a közlemény leszögezi: "A Külügyminisztérium Protokoll Osztálya az állami megemlékezés időpontjáig a közjogi méltóságok részéről nem kapott a program időpontjának módosítására vonatkozó kérést. Az állami protokoll évek óta változatlan szabályainak megfelelően a megemlékezésre a kormány tagjai mellett meghívót kapott többek között az összes parlamenti párt elnöke és frakcióvezetője, valamint Demszky Gábor főpolgármester, az Állami Számvevőszék, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész, a Nagy Imre Társaság és az 56-os szervezetek (köztük a Történelmi Igazságtételi Bizottság, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Recski Szövetség és az 56-os Szövetség)".
Mécs Imre a Heteknek elmondta: Több szempontból nézve is érthetetlen számára az eset, hiszen egyrészt idén először feledkeztek meg róla, másrészt pedig egyike volt azoknak, akik Nagy Imre újratemetésekor Orbán Viktort javasolták vezérszónoknak. Az pedig, hogy a kormányfő figyelmen kívül tudta hagyni a nemzet egységét jelképező Göncz Árpád államfőt, teljesen idegen 1956 szellemétől. Véleménye szerint azok nem kaptak meghívást a Boross Péter vezetésével működő kormányfő-tanácsadó titkárságától, akik jóval 1989 előtt elkezdték a rendszerváltást a demokratikus ellenzék oldalán. "A mostani eset egy új trendbe illeszkedik, amelynek első mementójaként március 15-én sem hívták meg az ellenzék politikusait az Operaházban megrendezett állami díszfogadásra" – tette hozzá a politikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!