hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki válassza Göncz Árpád utódját

1999. 04. 03.
A Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom (SZIM) aláírásgyűjtést kíván kezdeni azért, hogy az államfőt közvetlenül a nép válaszza meg. Takács Albert, az Államigazgatási Főiskola oktatója szerint az Alkotmánybíróság korábbi határozatának értelmében nem lehet olyan kérdésről népszavazást tartani, amely az alkotmánynak a megváltoztatására irányul. Álláspontja az, hogy ezért az OVB nem hitelesítheti az e tárgykörben benyújtott népszavazási kezdeményezést. Halmai Gábor alkotmányjogász értelmezése szerint viszont "felülírta" a korábbi alkotmánybírósági gyakorlatot az, hogy 1997-ben a népszavazás legfontosabb szabályai bekerültek az alkotmányba. Szerinte csak az alkotmány népszavazásra vonatkozó rendelkezéseiről nem lehet népszavazást tartani, az alaptörvény minden más passzusáról viszont igen. (Hetek–MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!