hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vége a Clodo-ügynek

1998. 10. 23.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága szerdán Kuncze Gábor volt belügyminiszter meghallgatásával kezdte meg zárt ülését. Kuncze Gábor meghallgatását azért indítványozta a bizottság, hogy megbizonyosodjon arról, tudott-e a volt miniszter Boros Tamás videovallomásáról. Boros Tamás – a négy halálos áldozatot követelő július másodikai Aranykéz utcai merénylet célszemélye – még tavaly, ügyészek jelenlétében felvett vallomásában arról beszélt, hogy Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány egy gyilkossági kísérlet helyszínén bizonyítékokat tüntetett el. A nemzetbiztonsági bizottság szeptember 30-i ülésén megnyugvással vette tudomásul Györgyi Kálmán legfőbb ügyész tájékoztatását az úgynevezett Boros-üggyel, illetve a Clodo-kazettával kapcsolatban, miszerint az ügyben ügyészi intézkedésre nincs ok. Kuncze Gábor még a meghallgatás előtt elmondta: annak idején kapott tájékoztatást a vallomásról. A bizottság előreláthatólag ugyancsak meghallgatja Keleti György volt honvédelmi minisztert, a Nemzetbiztonsági Bizottság jelenlegi elnökét, valamint a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatóját és a Honvédelmi Minisztérium Haditechnikai Intézetének vezetőjét. Utóbbiakat arról, hogy mit tudnak a honvédség táborfalvai lőterén tartott biztonságtechnikai bemutatóról, amelyen jelen volt Dietmar Clodo. (Dietmar Clodo német állampolgár, akit a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a pilisszentlászlói "bombagyárban" fogott el, ahol több, a budapesti robbantáshoz használt szerkezetet gyártottak.) "Tudtam a Boros-féle vallomás tartalmáról, és úgy emlékszem, hogy szóban tájékoztattak róla” – nyilatkozta Kuncze Gábor volt belügyminiszter újságíróknak szerdán, miután meghallgatta őt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. Boros Tamás vallomását ügyészek és rendőrök jelenlétében vették fel. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!