hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dagadó Fidesz-cégügy

1998. 08. 15.
Miközben MSZP-s és SZDSZ-s parlamenti képviselők országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását szeretnék elérni, a hét elején kirobbant Gansperger–Si-micska cégügyben a Fővárosi Főügyészség megkezdte a Fideszhez közel álló gazdasági társaságok cégbírósági iratainak tanulmányozását. A Népszabadságban megjelentek nyomán a Főügyészség törvényességi szempontból vizsgálja a mindenki számára hozzáférhető, nyilvános cégiratokat. A hét elején kirobbant botrány központi alakjai Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. új elnök-vezérigazgatója, illetve az APEH elnökjelöltje, Simicska Lajos. Utóbbi korábban a Fidesz gazdasági igazgatójaként tevékenykedett és döntő szerepe volt az 1993-as Fidesz–MDF székházbotrányban. Rajtuk kívül több más, a Fideszhez közel álló személy neve is szóba került: Kövér Szilárd, aki a nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter testvére, Tóth Béla, korábban a Fidesznek is dolgozó reklámvállalkozó és más fideszes politikusok közeli hozzátartozói. A Népszabadság állításai és dokumentumai szerint a fent említett személyek olyan cégek tulajdonosai voltak, amelyeket lopott útlevéllel a horvát Josip Tot neve alatt alapítottak. Az így létrejött cégek szerves részét képezték a Fidesz holdudvarába tartozó, a kilencvenes évek derekára igen terebélyessé vált vállalatbirodalomnak. 1995 körül több ilyen cégből a korábbi tulajdonosok "kezdtek kihátrálni". Ennek oka elemzők szerint az, hogy Simicskáéknak Kollár K. Attilával, az MDF akkori gazdasági igazgatójával együtt a B–Reklám Kft.-n keresztül sikerült megszerezniük a média jelentős részét képező Mahir cégcsoportot – így a régebbi cégérdekeltségek elvesztették a jelentőségüket. Az ügyre reagálva Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnöke kedden a televízió Napkelte cím? reggeli műsorában kijelentette, hogy se feleségének, se neki nincs köze ezekhez a cégekhez. A felesége már 1995-ben vagy 1996-ban kilépett a hamis személyazonossággal jegyzett, A-reklám nev? cégből, míg az 1997-es év előtt az ő érdekeltsége is megszűnt" – jelentette ki Gansperger. Az ÁPV Rt. elnöke a továbbiakban megjegyezte: a napilap írására jellemző, hogy pontosan az nem jelent meg, hogy ezekből a cégekből ő és felesége még a hamisítás előtt kiszállt. "Ezek az események ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor mi már nem voltunk érdekeltek ezekben a cégekben" – jelentette ki a politikus. Borókai Gábor, a kormány szóvivője a szokásos csütörtöki kormánytájékoztatón elmondta: a kabinet nem kíván az üggyel foglalkozni, mivel abban állami pénzek nem szerepelnek. Az ügyhöz kapcsolódó további hír az is, hogy a Népszabadság időközben újabb információkkal állt elő, amelyek Gansperger Gyula állításait határozottan cáfolni látszanak.

A magyarországi politikai közéletben gyakran fordultak elő képviselők és
pártok gazdasági tevékenységével kapcsolatos botrányok. Például Palotás János
vállalkozó és politikus 1991-ben megvásárolta a Pharmatrade Kereskedőház Kft.–t
az Állami Vagyonügynökségtől (ÁVÜ) 824 millió forintért. A vételárból csak 10
milliót fizetett készpénzzel, a többit E-hitelből és Postabank-kölcsönből
fedezte. Ekkor Palotás a Postabanknál még felügyelőbizottsági tag volt. Később 1,2
milliárd forintért adta el cége irodaházát a Postabanknak. Palotást
okirat-hamisítással és adócsalással vádolták, de felmentették a vádak alól.
Nagyobb port kavart, mikor az MDF és a Fidesz a számukra juttatott ingatlanokat
értékesítette. Később kiderült, hogy a jogosnál jóval nagyobb székházak
kerültek birtokukba, melyek eladásával kétmilliárd forint pluszbevételhez jutottak.
Ennél az ügyletnél tűnt fel először Simicska Lajos neve.

Horn alatt számtalanszor írtak úgynevezett MSZP-s vállalkozói körökről. A tagozat
1993 szeptemberében jött létre Hujber Ottó vállalkozó vezetésével, aki egyébként
adományokat is gyűjtött az MSZP-nek. Mindaddig, amíg az úgynevezett olajgate-botrány
kapcsán kiderült, hogy az akkori ipari miniszter jóvoltából "a magyar
vállalkozókat" éppen Hujber képviseli egy olyan kormánybizottságban, ahol az ő
magáncégeit is érintő döntések születnek. Más ügyek kapcsán szocialista
képviselők neveiről írtak "érdekes" kontextusban. A legnagyobb politikai
veszteséget viszont a Tocsik-ügy hozta. Az ÁPV Rt. egy az önkormányzatokkal
kapcsolatos jogvitában megbízta Tocsik Mártát, hogy az önkormányzatok által
követelt összeget lealkudja. Mindezt 10 százalékos sikerdíj ellenében. A több mint
800 millió forintos jutalék jelentős része viszont nem a jogásznőnél maradt, hanem
különböző cégekhez vándorolt – melyek vezetésében vagy
felügyelőbizottságában az akkori kormánypárt egyes politikusai is részt vettek. Az
ügyben bírósági eljárás zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!