hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cápák órája
Kérdéses személyek kulcspozícióban

1998. 08. 29.
A fiatalos miniszterelnök, Orbán Viktor vezette jobboldali szövetség a szocialisták alatt burjánzó korrupció miatti általános kedvetlenségnek köszönhette meglepő győzelmét a májusi parlamenti választásokon. Az MSZP "sleppjében" lévő posztkommunista dinoszauruszok és pártbeli barátaik szégyentelenül meggazdagodtak az adminisztrációban és a neokapitalista gazdaságban meglevő kapcsolatrendszerük által. Orbán és csapata rögtön hozzáfogott a közigazgatási pozíciók alapos újraelosztásához. Ennek ellenére egyes különösen kényes kulcspozíciókra történt kinevezések azt sugallják a közvéleménynek, hogy az Orbán által vezetett Fidesz holdudvarához tartozó yuppie-stílusú cápák a köznyelvben vörös dinoszauruszoknak nevezett szocialistákat követnék. Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. új vezérigazgatója és Simicska Lajos, az APEH újonnan kinevezett elnöke mindketten a Fidesz pénzügyi zsonglőrjeinek ahhoz a belső köréhez tartoznak, amely a fiatal jobboldali pártot valójában azóta sem tisztázott tranzakciókon keresztül nagy pénzbeli támogatásokhoz juttatta. Simicska, aki 1993 és 1995 között a Fidesz pénztárosa volt, és Gansperger, hajdani kollégája, jó tucat céget alapítottak, amelyek az ingatlan-kereskedelemtől a luxushintó-kölcsönzésig rengetegféle dologgal foglalkoztak. Simicska és barátai megszerezték – egyébként privatizáció útján – a mindaddig állami kézben levő Mahir reklámcéget, amely Budapest összes plakátfelületével rendelkezik. A tucatnyi cég furcsa módon kizárólag veszteséget termelt, papíron többször tulajdonost váltottak, végül feltehetően nem létező külföldieknek lökték oda őket. Mióta a sajtó beszámolt az egykori Fidesz-cégek csodás eladásáról, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főosztálya okirathamisítás gyanújával nyomoz az ügyben. Formálisan Simicska és Gansperger már nem voltak ezen cégek tulajdonosai a kitalált külföldieknek történt utolsó eladáskor. A magyar közvélemény részéről mindenesetre hatalmas nyomás nehezedik a két új tisztségviselőre, hogy magyarázattal szolgáljanak. Az adóhatóság elnökétől és az állami holding első emberétől elvárható, hogy korábbi üzleti praktikáikról is részletesen be tudjanak számolni, akkor is, ha büntetőjogi szempontból tiszták. Ám kérdéses, hogy nyilatkoznak-e. A nehéz időkben ott álltak a pénzszűkében szenvedő Fidesz mellett, és Orbán teljes bizalmát élvezik. A kormányfőnek az abszolút többség hiányában nem volt sok választása koalíciós partnere, a populista-bohócos kisgazda főnök és jelenlegi földművelési miniszter esetében, de a többi kinevezésnél nem valami szerencsés kézzel választott. Így lett Magyarország az egyetlen állam Európában, ahol Pintér Sándor személyében a belügyminiszter egy nyugdíjazott rendőrfőnök. A hitelesség problémája, amely Horn Gyulát megbuktatta, előbb utolérheti Orbánt, mint azt a miniszterelnök politikai ellenfelei álmodni mernék.(Az osztrák napilap cikkét Ruff Gabriella fordította)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!