hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miről szól a rádió
Kinyílt a panaszlakat

1998. 06. 20.
A választási időszakban hét panasz érkezett a rádió választási műsoraival kapcsolatban – mondta el Hajdú István, a Magyar Rádió Rt. elnöke. Az egyik bejelentő azt sérelmezte, hogy egy vitaműsor első tíz percében csak az egyik meghívott fél mondhatta el véleményét. Mint utóbb kiderült: a másik vitapartner éppen ennyi időt késett, s ezért nem tudott addig megszólalni. Egy másik elmarasztaló levél amiatt íródott, mert egy műsorban a Duna-kör aktivistáját a Zöld Alternatíva csoport szakértőjeként mutatták be. A panaszok közül "megfontolandóbbnak" a tőzsdei hírek kapcsán érkezett panaszt vette a rádió vezetése. Jelenleg is vizsgálják, miként lehet úgy tudósítani a tőzsdéről, hogy az ne kelthessen – illetve ne lehessen ráfogni, hogy kelt – negatív gazdasági folyamatokat. Évente egyébként mintegy 120 panasz érkezik. Hajdú négy ügytípust sorolt fel, melyekből az első a kabarék problémája: a Székesfehérvár, Rádió utcai romakilakoltatási ügy után a tíz éve folyamatosan játszott Csáti falugyűlés, pontosabban az Orsós Vendel szerepköre ellen érkeztek panaszok. A műsorszámot emiatt kénytelenek voltak megszüntetni. A másik a már említett tőzsdei hírek témaköre, melyben jelenleg is szakértőkkel konzultálnak. A jövőben azt is szeretnék konkrétabban megfogalmazni, hogy milyen – az államiakon túli – rendezvényt mondanak be, illetve túdósítanak. A negyedik eset, amely a közelmúltban egy énekkari darab miatt került előtérbe, a lelkiismereti okokból való munkamegtagadás kérdésköre. Az adott esetben a rádió énnekkarának 50 százaléka miután megismerte egy Baudleire-költemény szövegét, megtagadta annak eléneklését. Egyébként a február 17-én életbe lépett Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzat összeférhetetlenségi követelményeinek is eleget tettek. Többen, akik televízióknál is folyamatosan dolgoztak, a rádió elhagyása mellett döntöttek. Igaz, még többen voltak azok, akik inkább a televíziózásról mondtak le – mondta az elnök.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!