hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Amazon-sztori
Garázscégből a világhírbe

2018. 08. 02.
Jeff Bezos 16 évesen még a McDonald’s-ban dolgozott, 30 évesen, 1994-ben megalapította a mára már világhírűvé vált Amazont. Napjainkra a Forbes több mint 140 milliárd dollárra becsüli a vagyonát, mellyel a világ leggazdagabb embereként tartják számon.

A világhírű üzletember élettörténete az új-mexikói Albuquerque-ből indult, 1964. január 12-én, Jeffrey Preston Jorgensen néven. Apja, Theodore Jorgensen 18, anyja, Jacklyn 17 éves volt ekkor, ám egy éven belül az édesapja elhagyta őket. Nem sokkal később, 1968-ban Jacklyn megházasodott. Egy kubai bevándorlóhoz, Miguel Bezoshoz ment hozzá, aki fiaként bánt a kis Jeffel, örökbe fogadta és nevére vette az apátlan kisfiút.

Életrevalósága már egész kicsi korában megnyilvánult. Az Entrepreneur magazin beszámolója szerint Jeff 3 éves korában szétszerelte a kiságyát, mert úgy akart aludni, mint a nagyfiúk. Nagyapja az új-mexikói atomenergia-bizottság regionális igazgatójaként tevékenykedett, korán nyugdíjba vonult, hogy idejét texasi földbirtokán tölthesse, és ott dolgozhasson. Gyerekkorában Jeff sok időt töltött a nagyszülei farmján, ahol dolgos kezeivel támogatta a birtokon folyó tevékenységeket. Telepes felmenőitől 101 négyzetkilométeres területet örökölt, melynek köszönhetően 2015-ben Texas egyik legnagyobb földbirtokosának tartották. 

Tinédzserkorában a McDonald’s-ban vállalt háttérmunkát, többek között a gyorsétkezde húspogácsáit sütötte. Bár 16 évesen nem rajongott ezért a munkáért, most mégis úgy emlékszik vissza arra az időszakra, mint a tapasztalatgyűjtés korszakára, ahol elsajátította a csapatmunka fontosságát. Ezért arra bátorítja a fiatalokat, hogy ne becsüljék alá az ilyen helyeken megszerezhető tapasztalatok jelentőségét, ugyanis teljesen más típusú tudásra, gyakorlatra lehet szert tenni ezzel a munkával, mint az iskolapadokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!