hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ leggyorsabb embere
Usain Bolt feltámasztott egy sportágat

2017. 09. 24.
London káprázatos olimpiai stadionjában hatvanhatezer ember lélegzetét visszafojtva figyelte a 4x100 méteres váltó világbajnoki döntőjét. Harminckét kiváló atléta melegített a rekortánon, de az egész világ szeme csak egyetlen sportolóra szegeződött, a földkerekség leggyorsabb emberére: Usain Boltra. A jamaikai válogatott a 2008-as pekingi olimpia óta veretlen volt ebben a számban, és több millió ember reménykedett, hogy ez a futam után is így marad.

Miután eldördült a rajtpisztoly, a pattanásig feszült néma stadion egy emberként robbant fel, és kezdetét vette a heroikus küzdelem. Háromszáz méter után a jamaikai váltó a negyedik helyen állt, és a nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Usain Bolt következett. Az atlétikai világ legemblematikusabb figurája készen állt, hogy utoljára, még egyszer sokkolja az emberiséget, de húsz méter után a lába görcsbe rándult, és az élő legenda a földre hullt.

A nézősereg ijedten nézte, hogy azt az embert, aki feltámasztotta az atlétikát, kerekesszékben akarják levinni a pályáról. Bolt fájdalmas arccal, de feltápászkodott a földről, és csapattársai segítségével vonult büszkén az öltözőbe. Ugyan ezt már nem verhetetlenül, de mégis igazi bajnokként tette.

Usain Bolt a jamaikai Sherwood Content nevű kisvárosban látta meg a napvilágot, és már egészen kis korában látszott, hogy istenadta tehetség. Mint legtöbbször, az ő esetében is rögös út vezetett a világsiker felé. Usain az atlétika előtt eredetileg a futballt és a szigetországban oly népszerű krikettet választotta. Egy interjúban így emlékezett vissza a gyerekkorára: „Folyamatosan mozogtam, másztam, futottam, pörögtem. Édesanyám jajgatott, egyszer még orvoshoz is elvitt, mert azt hitte, valami bajom van. A doktor viszont rám nézett, majd elmondta, nincs velem semmi probléma, csak hiperaktív vagyok.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!