hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Naivából rendszerellenség

2016. 04. 14.
A nemrég elhunyt Krencsey Marianne neve és színészi karrierje elválaszthatatlanul összeforrt a Liliomfi bájos Mariskájának alakjával. Az 1954-es film után kitárult a nagyvilág kapuja a fiatal színésznő számára, aki valóságos sztár lett a szocialista Magyarországon, sőt sorra járta a külföldi filmfesztiválokat is. Karrierje akkor ért véget, amikor berendelték a Filmfőigazgatóságra és megkérték: jelentsen férjéről, akitől akkor már amúgy is válófélben volt. Krencsey nemet mondott, és ezzel véget is ért a tündérmese.

A nemesi családból származó Krencsey nő létére szokatlan pályára készült: színházi rendező szeretett volna lenni. Álma 1951-ben teljesül, amikor is egy diákcsere révén átkerül a bölcsészkarról a hőn áhított Színművészetire. Equinox 2001 – 35 év Budapesten, 35 év New Yorkban című önéletrajzi beszámolójából fény derül az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán uralkodó közhangulatra, az akkori reményekre és csalódásokra. „1952: Ebben az évben munkavállaló is lettem, a főiskolai tanulmányok mellett. Tizenhárom éves koromtól kezdve rövidebb-hosszabb ideig dolgoztam minden nyári szünetben, ki akartam próbálni mindenfélét. Voltam »bébiszitter«, bolti kiszolgáló, irodai alkalmazott ismerős, baráti helyeken; legutóbb sztálinvárosi betonútépítő, hat hétig. Megfogadtam, hogy mindent vállalok, csak irodai alkalmazott nem leszek – aztán mégis több mint húsz évet dolgoztam bankban, nyugdíjintézetben, végül pedig orvosi rendelőben Amerikában.”

1954-ben már vizsgarendezésére készül: a debreceni Csokonai színházban kell egy szovjet darabot színpadra állítania. Ezt meg is teszi, ám amikor a főpróbán észreveszi, hogy a helyi főrendező átrendezte a darabot, sértődötten visszaviharzik Pestre. Itt már várja az üzenet: a filmgyárból keresik próbafelvételre, a Liliomfi című Makk Károly-filmhez. „Sikerült a próbafelvétel, a film öt hónap alatt készült el, 1955 elején volt a bemutatója, és ezzel egyik napról a másikra »sztár« lettem. Tündérmese kezdődött” – írja könyvében.

1955 tavaszán egymás után két új filmet kezd forgatni, májusban pedig – élete első külföldi útjára – a Cannes-i filmfesztiválra utazik a Liliomfival. „Csaknem két évig tartott ez az állapot, ez a boldogság! 1955 és 1956 izgalmas, örömmel és munkával töltött, szabadon szárnyaló időszak volt a számomra.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!