hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy holland legenda pályafutása
A magyaroknak Puskás, a hollandoknak Cruyff

2016. 04. 07.
„A tüdőrák vs. Johan Cruyff mérkőzés eredménye a félidőben 2-0” – jelentette be minden idők legjobb irányítója és holland futballistája az előző hónapban. 2016. március 24-én a mérkőzés elveszett: a páratlan futballtehetség, a makacs, okoskodó és briliáns edző, Hendrik Johannes Cruyff (Cruijff) meghalt.

Bert van Marwijk, volt holland labdarúgó és edző szerint Cruyff volt minden idők legkiválóbb futballistája. Ráadásul azok közé a játékos-zsenik közé tartozik, akik edzőként meg tudták ismételni ragyogó pályafutásukat. Karrierje során egyetlen címet nem sikerült elérnie, a Hollandia csapatával szerzett világbajnoki címet.

Az ifjú tehetség pályafutását tizenkét évesen az amszterdami Ajaxnál kezdte pályafutását. E klub kezdőcsapatában debütált 1964-ben tizenhét évesen, később pedig az FC Barcelonához igazolt. A harmincas éveiben az észak-amerikai Los Angeles Aztecs-hez szerződött. Két szezonon keresztül tartó sikertelenséget követően visszatért az Ajaxhoz, végül innen vonult vissza. Az Ajaxban és a Barcelonában össszesen a 704 hivatalos mérkőzésen 395 labdát sikerült az ellenfél kapujába lőnie.

Aktív játékosi karrierjét követően nyolc szezont a Barcelonánál, hármat pedig az Ajaxnál töltött el edzőként Cruyff. 1988-ban Charly Rexach-al együtt kezdeményezték a barcelonai utánpótlás-nevelés páratlan sikerét megalapozó akadémia megalapítását. Cruyff forradalmat csinált: a kiemelkedő tehetségeket  mindig több korosztállyal feljebb játszatta, fokozott teljesítmény kifejtésére ösztökélve a fiatalokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!